KAPITALNI PROJEKT ZA BUDUĆNOST – Početno bušenje na mjestu buduće Akumulacije Kamenska

Datum objave: 10. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA -Priča duga gotovo pola stoljeća čiji je cilj “stavljanje pod kontrolu” rijeke Orljave i njenih pritoka, nakon višegodišnjih zahtjevnih pripremnih radova, ulazi u svoju početnu fazu. U Orljavcu/Kamenska, na prostoru buduće Akumulacije, kapitalnog projekta Požeško slavonske županije vrijednog više od 200 milijuna eura održano je početno bušenje.

U Orljavcu/Kamenska, na državnoj cesti Požega-Pakrac, na prostoru buduće Akumulacije, održano je početno bušenje. Tim je činom, simbolično, počela i realizacija jednog od kapitalnih projekata Požeško-slavonske županije, tehnički iznimno zahtjevne priče duge gotovo pola stoljeća čiji je cilj “stavljanje pod kontrolu” rijeke Orljave i njenih pritoka. Uz osiguranu trajnu obranu od poplava, vodopskrbu i navodnjavanje, projekt “težak” više od 200 milijuna eura dugoročno bi omogućio razvoj i unapređenje poljoprivrede, turizma i hidroenergije, te tako i ostanak i opstanak u ovom dijelu Slavonije. Istaknuli su to dionici projekta, predstavnici projektanata, Hrvatskih voda, kao i čelni ljudi Županije i Općine Brestovac, ponosni što je, nakon višegodišnjih zahtjevnih pripremnih i istražnih radova, niza ekoloških, imovinsko-pravnih, prostornih, prometnih i drugih analiza, projekt Akumalcije Kamenska došao do početne faze.

Istaknuo je to, pozdravljajući nazočne na, kako je rekao, “mjestu gdje sve počinje, na dnu akumulacijskog jezera i buduće brane”, načelnik Općine Brestovac, Zdravko Mandić, podsjećajući kako će realizacija ovog projekta, uz obrambenu funkciju, stanovnicima cijele Požeško slavonske županije donijeti i puno više.”Dovoljno je da se sjetimo poplava iz 2014.godine, pa da nam svima postane jasno zbog čega je ovo kapitalni projekt, jer osim mogućnosti kontroliranja slivnog područja i sve većih klimatskih promjena, Akumulacija Kamenska posebnu će korist donijeti Općini Brestovac kroz razvoj i unapređenje poljoprivrede i turizma, što je dugoročno i prilika za opstanak mladih u ovom kraju”, rekao je Mandić.

Uz obranu od poplava nizvodnog područja rijeke Orljave, što je i njegova prva i osnovna svrha, iznimno kompleksan projekt višenamjenske akumulacije volumena oko 17,5 milijuna kubika, upoznao je voditelj, predstavnik konzorcija tvrtki Elektroprojekt i Hidroinženjering, Nenad Hečak, služit će i za vodopskrbu, navodnjavanje i energetsko korištenje, te će, uz poštivanje svih ekoloških standarda, osigurati biološki minimum i vodnost rijeke nizvodno od brane u sušnim mjesecima. Uz izgradnju nasipa, brane u visini od oko 30 metara i niza pratećih objekata, projekt uključuje i izmještanje prometnice u ukupnoj dužini od oko 7,5 kilometara, što čitavu priču čini još zahtjevnijom. Istaknuo je to i Davorin Piha, izaslanik generalnog direktora Hrvatskih voda, ističući specifičnost područja sliva Orljave, zbog čega je u prostornim planovima predviđeno 28 retencija od kojih su za redukciju vodnog vala četiri ključne.

“Prva je retencija Londža kapaciteta 9 milijuna kubika, s čijom smo izgradnjom počeli 2008. Druga važna retencija je Vrbova, izgrađena 2012., kapaciteta 3 milijuna kubika, a treća, na istočnom dijelu sliva Orljave-Kaptolka, kapaciteta 5 do 6 milijuna kuna, s kojom smo u početnoj fazi. Na mjestu na kom se nalazimo, buduća je retencija Kamenska, od svih daleko najvažnija kada govorimo o obrani od poplave i redukciji vodnog vala Orljave i njene pritoke Brzaje. Riječ je o akumulaciji kapaciteta 17 milijuna i 800 tisuća kubika od čega je 6 milijuna i 200 tisuća kubika retencijskog prostora koji bi u budućnosti trebao primiti sav višak voda. Iako je prema ideji iz 70-tih godina prošlog stoljeća bila predviđena izgradnja akumulacije sa oko 40 milijuna kubičnih metara vode i visinom brane od 40 metara brane, obnovljena priča, nakon nove studije i analize je najoptimalnija i predstavlja sveobuhvatno rješenje s kojim su se složili i Županija i jedinice lokalne samouprave. Iznimno zahtjevan idejni projekt, jer riječ je o “intervencijama koje utječu i na okoliš”, ali i zahtijevaju izmještanje prometnice, trebao bi biti završen do mjeseca listopada, kao i elaborat zaštite prirode, nakon čega bi, krajem godine, raspisali natječaj za glavni projekt, a onda 2022. počeli i s izvođenjem radova.”, upoznao je Davorin Piha.

Zadovoljstvo pokretanjem jednog od nekolicine županijskih kapitalnih projekata iskazao je i župan Alojz Tomašević, ponosan što se, kako je rekao, ovim činom počeo ostvarivati polustoljetni san svih stanovnika ovog dijela Slavonije. “Projekt akumulacije Kamenska, na središnjem dijelu koji povezuje istok i zapad, prevažan je za našu županiju ne samo u smislu obrane od poplave, nego i činjenice kako ćemo njime, u suradnji s prirodom, regulirati rijeku života stavljajući tako svaku njenu kap u funkciju razvoja gospodarstva i opstanka, uz plodno tlo cijelim njenim tokom. Omogućit će to razvoj poljoprivrede i povrtlarskih kultura, ali i dolazak turista, o čemu već, kroz gradnju i revitalizaciju pojedinih objekata, promišljaju i u Općini Brestovac. Riječ je, osim toga i o mjestu koje smo četiri puta oslobađali u Domovinskom ratu, ne odustajući, baš kao ni od ovog projekta. Nakon bezbroj sastanaka, konzultacija sa stručnjacima, suradnjom s predstavnicima Hrvatskih voda, resornim ministarstvima, došli smo do trenutka početka realizacije, na što sam iznimno ponosan.”, zaključio je prvi čovjek Požeško slavonske županije.

Uz dionike projekta, čelne ljude jedinica regionalne i lokalne uprave i samouprave, početnom bušenju na mjestu buduće Akumulacije Kamenska nazočili su i saborski zastupnik Franjo Lucić i predsjednik požeško-slavonskog HDZ-a, dr.Željko Glavić.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn