PRIJATELJI ŽIVOTINJA – Kastriraj. Ne filozofiraj.

Datum objave: 21. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA/ZAGREB – Udruga Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja, koja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja, predstavljaju novu kampanju naziva „Psi i mačke ne znaju zbrajati, ali znaju množiti se!”. Podsjetimo, Grad Požega je na top listi pozitivaca Prijatelja životinja upravo zbog svoje odluke o sufinanciranju kastracije i čipiranja pasa i mačaka koju provodi od srpnja 2019. godine, a dokaz da se radilo o ispravnoj odluci zasigurno je vrlo dobar odaziv sugrađana.

Nakon ljetne kampanje „Ljubav na prvu pronađi u skloništu”, udruga Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja, koja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja, predstavljaju novu kampanju naziva „Psi i mačke ne znaju zbrajati, ali znaju množiti se!” Atraktivnim vizualima na jumbo plakatima postavljenima diljem Hrvatske slikovito upozoravaju na prekomjerno razmnožavanje pasa i mačaka, što je glavni uzrok napuštanja životinja. Navode da tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 000 štenaca, a samo jedna mačka i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet čak 420 000 mačića!

„U Hrvatskoj djeluje više od 30 skloništa za životinje i veliki broj udruga za zaštitu životinja koje zbrinjavaju napuštene životinje. Svi imaju isti problem: zbog izostanka kastracije nastaje golem broj štenaca i mačića koje napuštaju neodgovorni skrbnici. To uzrokuje veliku patnju životinjama jer takvi štenci i mačići, prepušteni na milost i nemilost ulice, često umiru u najgorim mukama. Tijekom dugogodišnjeg bavljenja zaštitom životinja volonteri udruga nagledali su se svega – od toga da ih žive jedu crvi do pregaženih i teško bolesnih štenaca i mačića. Ova kampanja stoga je usmjerena prema rješavaju uzroka problema, a to je  nekontrolirano razmnožavanje pasa i mačaka”, ističu iz Mreže za zaštitu životinja.

Prijatelji životinja dodaju da su, u sklopu kampanje, svim gradovima i općinama poslali besplatnu pripremu za tisak letka koji mogu tiskati i podijeliti uz redovite račune za komunalnu naknadu: „Takva praksa pokazala se odličnom već ranije s distribucijom letka o zakonskim obavezama skrbnika pasa jer jedinice lokalne samouprave time, bez velikih troškova, ispunjavaju svoju zakonsku obavezu edukacije javnosti o zaštiti životinja.”

Informiranjem o kastraciji putem letaka i jumbo plakata udruge ujedno ruše predrasude vezane uz ovaj najučinkovitiji alat za smanjenje broja napuštenih životinja. Veterinari preporučuju kastraciju muških i ženskih životinja prije prvoga tjeranja i potvrđuju da životinje zato neće zaostati u rastu, promijeniti karakter ili se udebljati, osim ako ih pretjerano ne hranimo. Ukazuju da je kastracija rutinski postupak poslije kojega životinja već nakon nekoliko sati sve obavlja samostalno, a kastrirane životinje žive dulje i zaštićene su od potencijalno smrtonosnih bolesti kao što su: tumor dojki i maternice, piometra, sepsa, rak prostate i testisa.

Udruge iz Mreže za zaštitu životinja pojašnjavaju da se kastracijom sprječava ne samo nekontrolirano povećanje populacije kućnih životinja koje je iznimno teško udomiti nego i psihička patnja životinje, odnosno njezina depresija, agresivnost prema drugim životinjama i bježanje od kuće kako bi zadovoljila svoje nagone. Odbačene nekastrirane životinje osuđene su na lutanje, glad, žeđ te izloženost svim vremenskim neprilikama, bolestima i smrti od naleta vozila, trovanja, lovaca ili iživljavanja psihopatski nastrojenih pojedinaca.

Prijatelji životinja pozivaju gradove i općine da slijede primjere mnogih drugih lokalnih zajednica koje su već propisale trajnu sterilizaciju i onih koje redovito sufinanciraju troškove kastracije pasa i mačaka. Upozoravaju i sve građane Hrvatske na obavezu kontrole razmnožavanja kućnih ljubimaca, propisanu Zakonom o zaštiti životinja.

Podsjetimo, Grad Požega na top listi je pozitivaca Prijatelja životinja, upravo zbog svoje odluke o sufinanciranju kastracije i čipiranja pasa i mačaka.Grad Požega je odluku donio 1. srpnja 2019. godine, a dokaz da se radilo o ispravnoj odluci zasigurno je vrlo dobar odaziv sugrađana. U prvih osam mjeseci ove godine (do 31. kolovoza 2020. godine) sterilizacije ženke psa zatražilo je 47 vlasnika, kastraciju muškog psa njih 27, sterilizaciju mačke 137 vlasnika, kastraciju mačke njih 27, dok je svoje životinje mikročipom označio 121 vlasnik.

„Osim pasa i mačaka o kojima skrbite, kastrirajte i ulične mačke i vratite ih na mjesto s kojega ste ih uzeli. Ne kupujte životinje, već udomite napuštenoga psa, mačku ili kunića”, poručuju i nude mogućnost kastracije pasa i mačaka po povoljnijim cijenama ispunjavanjem prijavnice na www.prijatelji-zivotinja.hr.

TEKST: S. P./ Prijatelji životinja   FOTO: Prijatelji životinja

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn