KAKO BITI SRETNIJI U 2016? – Novogodišnji običaji, obredi i rituali diljem svijeta

Datum objave: 31. 12. 2015. | Kategorija: Lifestyle

GBs_newyear

Baš onako kako su teorije i službene povijesno-arheološke tvrdnje o tome od kada i zašto uz slavlje ispraćamo staru i radujemo se Novoj godini brojne, brojni su i stoljetni običaji, obredi i rituali koji prate najdužu i najluđu noć .Ipak, svima je njima zajedničko jedno-pronaći što bolji, učinkovitiji  i uspješniji recept kako biti sretan. Pregršt običaja koji slijede, navodno i provjereno, imaju moć učiniti vas uspješnim, zaljubljenim i punim love. Stoga, probajte, jer, ionako, nemate što izgubiti.I, kombinirajte ih po vlastitoj volji.Ili, još bolje, dodajte svemu i osobni, završni „touch“. Nikad se ne zna-možda su čuda i moguća?

I dok ćemo mi u Novu zakoračiti s brojnih gradskih trgova, bućno i veselo, grleći se ljubeći i nazdravljajući ,uz neizostavni vatromet, diljem planeta ljudi će, prisjećajući se stoljetnih običaja i bakinih priča, hvatati i tražiti svoj komadić sreće. Španjolci će, tako, u trenutku dok sat otkucava ponoć nastojati što brže pojesti 12 boba grožđa, očekujući sretnih svih narednih 12 mjeseci.Iz istog razloga, uz klasične ukrase, Austrijanci će obiteljski dom dekorirati i sa što većim brojem figurica „sretnog prašćića“, jer, kažu legende, upravo je to životinjsko biće, glavni srećonoša.S drugee strane, Šveđani i Nozozemci u Novu godinu ulaze i uz „veliki prasak“,razbijajući gomilu posuđa. Prema tom vjerovanju, onaj tko ispred ulaznih vrata ima najviše krhotina u idućoj će godini imati i najviše sreće i uspjeha. Buka, i to ona pirotehnička, ali i značajno miroljubivija varijanta-lupanje po loncima-zaslužna je i za sreću Nijemaca,ali i brojnih azijskih naroda.

Posljednji dan Stare godine u Ekvadoru je i dan velikih krijesova na koji treba baciti stari namještaj, fotografije, ma, zapravo bilo što iz godine na odlasku, da bi se, kroz dim pročistili, ali i napravili mjesto za sve novo i bolje što, tek, treba stići. Danski novogodišnji običaj,pak, nije preporučljiv svima, ali ako ste dovoljno spretni, probajte točno u ponoć, u Novu godinu doslovno uskočiti sa stolice ili što više površine. Glavni estonski novogodišnji običaj se zove „sedam pića“ ( ali i jela) i podrazumijeva konzumaciju sedam vrsta alkoholnih pića koja će vam, navodno, podariti i snagu sedam rasnih muškaraca.Iskonski muškarci su glavni lik i škotskog običaja prema kojemu se trebate pobrinuti da vam prvi „novogodišnji“ gost bude tamnokos i tamnoput muškarac koji mora doći s poklonom u ruci.Jedino od, za razliku od, recimo, plavokosih žena, donosi sreću, pogoto pojavi li se s dobrim, starim, škotskim whiskyem.

Najbolji „outfit“ za doček Nove Godine je, ako ćemo povjerovati Filipincima, onaj s točkicama. Što više njih.Okrugle točkice, svojim izgledom sličnim novčiću, znače obilje, pa što ih više imate na sebi, mora da ćete biti i sretniji.S crvenim donjim rubljem kao glavnim simbolom sreće u ljubavi, ali i mjeseci ispunjenih strašću,u Novu godinu se ulazi diljem svijeta. Želite li, stoga, ovaj puta probati nešto drugo, i narednih mjeseci, umjesto u ljubavi, uživati u financijskom blagostanju, stanovnici južnoameričkih zemalja preporučuju žuto donje rublje.Bobice, zrnje, grahorice i slično-simobol su novca i blagostanja u brojnim dijelovima svijeta.Talijani, tako, na novogodišnjem jelovniku moraju imati leću,Amerikanci grah,a sve vrste mahunarki su na blagdanskim stolovima diljem Latinske Amerike. Osnovna zamisao je svuda ista – što više zrnja pojedete, imat ćete i više novca.

I dok drugi narodi svoju potrebu za blagostanjem nadomještaju prirodnim proizvodima, bogate nacije poput Britanaca i Amerikanaca, to rade s pravim novcem, vjerujući kako, u trenutku do otkucava ponoć, svi novčanici u kući moraju biti dupkom puni. U suprotnom, narednih 12 mjeseci, bit će-prazni.Odabrali svjetsku ili se odlučili za dobro poznate domaće varijante, svakako se pobrinite i o načinu na koji ćete Godinu dočekati.Jer, dobro je poznata ona-kako uđeš u Novu, takvi će ti biti i svi njeni naredni dani.Stoga se okružite dragim ljudima i dobrim raspoloženjem, ne škrtarite na osmjesima, poljubcima i zagrljajima, ionako vas ništa ne koštaju i dočekajte je sretni.I živi nam i veseli bili i narednih 365 dana!

TEKST: S.Tarbuk/NGB     FOTO: ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn