JESENSKA SJETVA – Krenule pripreme za jesensku sjetvu žitarica – ječam i zob prethode pšenici 

Datum objave: 17. 10. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Diljem Požeštine na plodonosnim slavonskim njivama radovi su u punom jeku. Dok se na nekim površinama još uvijek ubiru zadnji klipovi kukuruza na drugima se zemlja priprema za sjetvu žitarica

Pogodni su vremenski uvjeti koje požeški ratar znaju iskoristiti. Na većini ratarskih površina radovi se obavljaju prema planu, tlo je prosušeno  i  strojevi bez većih teškoća rade na poljima. Inače, sredina listopada je optimalno vrijeme za sjetvu ječma i zobi. Ječam, a riječ je prvenstveno o pivarskom, zasijat će se na većim površinama, dok će zobi biti zasijano manje i to pretežno u brdskim predjelima koja će biti namijenjena stočnoj ishrani.

Nakon te dvije kulture slijedi još jedan veći posao, sjetva pšenice. Ratari priželjkuju da ovakvo vrijeme potraje što duže i da sjetvu za razliku od prošle godine obave bez većih poteškoća.

TEKST: S. P./ D. K                 FOTO: D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn