JESEN U GRADU – Novi val kulture i zabave u Novoj Gradiški

Datum objave: 03. 9. 2022. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Iako je ljeto s kojim ćemo se uskoro i službeno pozdraviti bilo sadržajnije nego ijedno prijašnje, s dolaskom jeseni i početkom nove školske godine, u grad tradicionalno stiže i novi val kulture i zabave. Uvjerite se u to već ovih dana i iz bogatog izloga birajte novu izložbu Gradskog muzeja Nova Gradiška i čitav niz filmskih hit naslova

Ukoliko ste i, nakon iznimno sadržajnih ljetnih mjeseci još uvijek željni kvalitetnih programa, novi val kulture i zabave, tradicionalno stiže u grad s dolaskom novog godišnjeg doba i početkom nove školske godine. Pobrinut će se za to, narednih dana, Gradski muzej Nova Gradiška i Pučko otvoreno učilište M.A.Relković, stoga, okupite ekipu i birajte iz bogatog jesenskog izloga. Prva prilika je već ovu subotu, 3.rujna,  kada je točno u podne otvoreno 6. izdanje tradicionalne multimedijalne izložbe SB=NG. Dugogodišnja je to likovno-umjetnička priča Gradskog muzeja koja okuplja slavonskobrodske i novogradiške umjetnike, kreativni uvid u najnovija ostvarenja ali i prilika za ugodna druženja i razmjenu iskustava.

Nakon upoznavanja s aktualnim likovnim događanjima na domaćem terenu, početak novog radnog tjedna rezervirajte za kino, jer nema ništa ugodnije nego prve hladnije večeri provesti uz dobro društvo i još bolji film. Uvjerite se u to u utorak, 6.rujna i nakon posla, potpuno besplatno, uživajte u drami Colonia dignidad. Film je to čileanskog redatelja Matíasa Rojasa Valencie, premijerno prikazan na Tallinn Black Nights Film Festivalu i inspiriran stvarnim događajima i stvarnom kolonijom smještenom u zabitima južnog Čilea koja je bila dijelom mnogih kontroverzi tijekom vladavine diktatora Pinocheta čije je metode – kao što su indoktrinacija i represija – u svojem radu primjenjivala. Poslije sloma režima, notorni voditelj kolonije Paul Schäfer pobjegao je u Argentinu kako mu ne bi bilo suđeno. Nakon rada na ovom filmu, redatelj je počeo s projektom Nuestra Memoria, hibridnim dokumentarnim filmom koji nastavlja tematsku preokupaciju autora jednom od traumatičnih iskustava s kojom se zemlja tek posljednjih godina počela suočavati.

Dva dana kasnije, u četvrtak, 8.rujna na rasporedu domaćeg kina u večernjem terminu čeka vas hit naslov snimljen prema istoimenom bestseleru Djevojka iz močvare. Zadivljujuća je to priča o Kyi, napuštenoj djevojci koja je odrasla u opasnim močvarama Sjeverne Karoline, drama, triler i misterija snimljena u produkciji poznate glumice Reese Whiterspoon koju svakako treba pogledati, stoga, odvojite vrijeme i vidimo se u dvorani Doma kulture.

TEKST: S. Tarbuk                      FOTO: GMNG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn