JEDINSTVENA PROMOCIJA GRADA I DOMOVINE – Nakon „puta od milijun koraka“ i audijencije kod Svetog Oca, branitelji-hodočasnici stigli kući

Datum objave: 07. 4. 2017. | Kategorija: Društvo

n

NOVA GRADIŠKA – Nakon „puta od milijun koraka“, hodočašća zahvalnosti od Nove Gradiške do Vatikana, puta dugog 900 kilometara i „teškog“ 35 dana pješačenja, puta vjere, iskušenja i životnog izazova koji mijenja i oplemenjuje, osmorica branitelja-hodočasnika-Arsen Granda, Ivan Jurasović, Željko Radošić, Željko Bakunić, Branko Iskra, Željko Brčić-Duša, Alen Kocić-Koc i Nenad Marčina, umorni, ali sretni i duhovno ispunjeni, vratili su se kući.

Jedinstvena je to priča koju su prethodnih mjesec dana s pažnjom pratili i zabilježili gotovo svi nacionalni mediji, priča koja je spojila „braću po oružju“, zelenu i plavu Hrvatsku, priča zahvalnosti Svetoj stolici za učinjene diplomatske napore u priznanju hrvatske samostalnosti, ali i priča o jedinstvenoj promociji grada Nova Gradiška, Domovine i vjere. Riječ je o braniteljskom hodočašću zahvalnosti dugom 900 kilometara, od Nove Gradiške do Vatikana, na koje su se, s prvim danom mjeseca ožujka, na Pepelnicu, pokorničkim hodom za sve poginule, ranjene, za „braću im po oružju“, ali i za zajedništvo Domovine, zaputila osmorica hodočasnika, branitelji-Ivan Jurasović, Željko Radošić, Željko Bakunić, Branko Iskra, Željko Brčić-Duša, Nenad Marčina, na čelu s „prvim među jednakima“, predsjednikom Udruge dragovoljaca DR, Arsenom Grandom, praćeni društvom, korakom, ali i kamerom Alena Kocića-Koca.

Nakon 35 dana pješačenja Hrvatskom, topline, ljudskosti i dobrodošlice gdje god su se zatekli, uz potporu Požeške biskupije i biskupa msgr.dr.Antuna Škvorčevića, Grada Nova Gradiška, Brodsko posavske županije, Ministarstva hrvatskih branitelja, novogradiškog Centra za psihosocijalnu pomoć, hrvatskog veleposlanstva u Rimu, kao i onog talijanskog u Hrvatskoj, zahvaljujući vjeri koja ima snagu pomicati planine, sretni, vjerom ispunjeni i nahranjeni, iako umorni, „putnici“ su stigli kući.

nn

I mada sve ceste, od kako je svijeta i vijeka, vode u Rim, i mada je putovanje samo životna avantura koja zauvijek mijenja, vrhunac hodočašća dugog 900 kilometara , za svakog od putnika, bila je audijencija kod Svetog Oca, pape Franje, ali i prilika da mu, uz zahvalu na svemu što je, u diplomatskom smislu učinila Sveta Stolica za geopolitičko priznanje i pozicioniranje Hrvatske, uruče jedinstveni poklon. Jer, tako to rade Slavonci kad dolaze u goste. Riječ je o ručnom radu hodočasnika Željka Radošića, škrinji izrađenoj od drveta jagnjide sa slavonskim motivima, ali i muškoj šlinganoj košulji-rubini sa zlatovezom, tkanici trobojnici i šokačkom šeširu. Poklon je to koji će, zbog slavonske autentičnosti zasigurno zauzeti posebno mjesto u arhivu Vatikana, ali i poklon koji je Svetom Ocu uručen uz iznimno emotivno pismo čiji su autori Arsen Granda i Ljiljana Lukačević, voditeljica novogradiškog Centra za pishosocijalnu pomoć, napisano na papiru sličnom pergameni.

Jedinstveni pothvat dug 900 kilometara koji su prepoznali i zabilježili gotovo svi nacionalni mediji, uskoro će, zahvaljujući višestruko nagrađivanom filmašu, ovaj puta i hodočasniku, Alenu Kociću Kocu, dobiti i svoju filmsku priču pod nazivom „“Milijun koraka“, ali i izložbu fotografija nastalih tijekom putovanja. Znajući kako je riječ o istinskoj promociji grada, Domovine i vjere, branitelje hodočasnike po povratku kućama, uz  njihove najmilije i sugrađane, dočekali su i čelni čovjek grada, Vinko Grgić, direktorica TZ Dinka Matijević, koautorica pisma, magistrica kliničke pishologije, Ljiljana Lukačević i general Stjepan Vuković. Dojmovi s putovanja života slijede  kroz nekoliko dana, nakon što se hodočasnici dobro odmore i naspavaju.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: novagra.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn