JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA U POŽEGI – Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva

Datum objave: 20. 5. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka održat će 22. svibnja od 9,00 do 11,00 sati  na početku Pješačke zone prigodnu javnozdravstvenu akciju kojom će obilježiti Dan plavih perunika posvećen osobama oboljelim od raka debelog crijeva.

Plave perunike i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva i Dan plavih perunika tradicionalno se obilježava javnozdravstvenom akcijom koja je prošle godine, zbog edpidemiološke situacije izostala. Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, udruga ILCO i županijska podružnica Lige protiv raka, ove godine će godine ipak taj dan obilježiti na tradicionalni način – javnozdravstvenom akcijom 22. svibnja na početku Pješačke zone u Požegi, od 9 do 11 sati obilježiti taj dan.

Plave perunike i plava vrpca simboliziraju borbu protiv raka debelog crijeva, a ovim putem želimo podići razinu svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva, jer se prema dostupnim podacima ovaj drugi po učestalosti rak kod osoba oba spola rano otkriva tek u oko 18% pacijenata. Svi zainteresirani moći će dobiti korisne savjete o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a svi u dobi 50-74 godine koji do sada nisu napravili test kojim se rak debelog crijeva može rano otkriti moći će dobiti objašnjenje kako ga pravilno napraviti.

“Zahvalni smo ispred udruge ILCO i Lige i drugim tvrtakam i ustanovama koje prepoznaju posebnu osjetljivost osoba s dijgnozom raka u ovo vrijeme, te su poduzeli sve što je u njihovoj moći da zaštitimo ove najosjetljivije članove našeg društva. Stoga i ove godine organiziramo akciju u kojoj nam je cilj podići svijest o pravovremenom otkrivanju i liječenju ove zloćudne bolesti. Naravno, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera protiv Sars-CoV-2.” poručila je predsjednica Županijske lige i voditeljica Službe za javno zdravstvo dr. Jasmina Kovačević.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn