JAVNA TRIBINA „SPRIJEČIMO NASTANAK OTPADA” – Kako što lakše promijeniti navike i usvojiti nove ekološke obrasce ponašanja

Datum objave: 13. 6. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

 

NOVA GRADIŠKA – S ciljem mijenjanja navika i usvajanja novih ekoloških obrazaca ponašanja, Grad Nova Gradiška, u okviru projekta „ I naš Grad razvrstava otpad“, organizirao je javnu tribinu pod nazivom „Spriječimo nastanak otpada“. S novim europskim trendovima u gospodarenju otpadom, Novogradiščane je upoznao Hrvoje Dokoza iz tvrtke Eco Solutions.

Otpad je jedan od ključnih problema moderne civilizacije i neizbježna posljedica suvremenog načina života. U samo godinu dana u Hrvatskoj nastane oko 9 milijuna tona otpada, što predstavlja količinu od dvije tone po stanovniku. Prema definiciji, otpad predstavlja sve ono što više ne koristimo, a što ostavljeno na odlagalištima nazivamo smećem. I mada je riječ o nus proizvodu nesavjesnog i neprimjerenog ljudskog ponašanja, otpad je istovremeno još uvijek i nedovoljno korišten izvor sirovina i energije. Jer, postupamo li s njim odgovorno, otpad neće postati smeće.

S ciljem mijenjanja navika i usvajanja novog modela ponašanja, Grad Nova Gradiška, u suradnji s dionicima na lokalnoj i državnoj razini, pokrenuo je projekt „I naš Grad razvrstava otpad“. Riječ je o spletu izobrazno-informativnih aktivnosti koje imaju za cilj izgraditi svijest i razumijevanje svih žitelja o potrebi zaštite okoliša i učinkovitijeg upravljanja resursima kao i važnosti prijelaza s linearnog na kružno gospodarenje otpadom. Uloga je to i javne tribine pod nazivom „Spriječimo nastanak otpada“ organizirane u okviru projekta na kojoj je, s novim europskim trendovima u segmentu gospodarenja otpadom, Novogradiščane upoznao Hrvoje Dokoza iz tvrtke EcoSolutions.

Kružno gospodarenje otpadom koje oponaša prirodne ekosustave u kojima se ništa ne gubi nego mijenja oblik na način da se krug zatvara, predstavlja sprečavanje njegovog nastanka, ponovnu uporabu, recikliranje, oporabu, te, u konačnici, odlaganje preostalog otpada. Osim što predstavlja obvezu Republike Hrvatske prema zakonodavstvu Europske unije, uvođenje novog, kružnog sustava gospodarenja otpadom, odgovornost je i svakoga od nas, jer, gotovo 30 posto otpada koji stvaramo, moguće je izbjeći promišljanjem o smanjenju potrošnje. Iako to znači veliku promjenu uobičajenih potrošačkih navika, riječ je i o promjeni koja nam može značajno povećati kvalitetu života, potaknuti nas da se zdravije hranimo, koristimo kvalitetnije proizvode i racionalnije raspolažemo kućnim budžetom. „Pozitivne promjene kreću od vlastitog doma usvajanjem slijedećih navika – odbijanjem onoga što nam ne treba, reduciranjem onoga što nam treba, ponovnom uporabom onoga što već posjedujemo, recikliranjem onoga što možemo ponovno koristiti i kompostiranjem.“, zaključio je voditelj tribine, direktor tvrtke Eco Solutions, Hrvoje Dokoza.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn