IZVANREDNA SKUPŠTINA PSŽ – Ostvareni temeljni preduvjeti za konačnu provedbu projekta akumulacije Kamenska

Datum objave: 26. 7. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na Izvanrednoj Skupštini Požeško-slavonske županije vijećnici su jednoglasno prihvatili konačni prijedlog III. Izmjene i dopune Prostornog plana Požeško-slavonske županije. Tim činom ostvareno je osiguravanje i utvrđivanje prostorne lokacije akumulacije Kamenska na rijeci Orljavi te konačno utvrđivanje neposredne provedbe ove višemilijunske investicije koju Požeško-slavonska županije čeka već nekoliko desetljeća.

Danas je održana Izvanredna Skupština Požeško-slavonske županije, a četiri točke dnevnog reda županijski vijećnici prihvatili su jednoglasno i bez rasprave. Svojom težinom izdvaja se odluka o Izmjeni i dopuni Prostornog plana čime se otvaraju vrata za konačnu realizaciju projekta akumulacije Kamenska, obrazložio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

“Bilo je puno problema i otpora, ponajprije zbog zaštite okoliša, a glavni dokument koji smo morali ostvariti je dobivanje suglasnosti na stratešku Studiju utjecaja na okoliš jer bilo je problema zbog staništa zaštićenih vrsta leptira i ptica koji su se nalazili na prostoru Kamenske. Ponosan sam danas i zahvaljujem se svima koji su bili uključeni u dokazivanje važnosti projekta izgradnje akumulacije posebice zbog sprječavanja poplava te navodnjavanja, ali i elektrifikacije i izgradnje pripadajući objekata, sve u svrhu promjene Prostornog plana. Investitor, Hrvatske vode mogu krenuti u provedbeni zadatak i pripremati svu dokumentaciju u narednih godinu ili dvije, kako bi ovaj kapitalni projekt na prostoru naše županije bio izgrađen. U zadnjih nekoliko dana dobili smo i sve potrebne suglasnosti i potvrdu da su svi dokumenti pripremljeni zakonski, ne postoje ograničenja, a na temelju ove odluke koju ste danas donijeli, slobodno možemo reći kako su sve temeljne predradnje napravljene. Napokon ćemo dobiti vitalan objekt čija svrha nije samo obrana od poplava već ima i turističke potencijale za gospodarski razvoj u središnjem dijelu naše županije,” rekao je župan Tomašević.

Ovu odluku pozdravila je i pleternička gradonačelnica i potpredsjednica Županijske skupštine Antonija Jozić.” I ja sam ponosna kao dionik ove Skupštine da smo danas donijeli važne izmjene Prostornog plana naše županije u vrijeme kada stvaramo jednu kapitalnu vrijednost na ovom prostoru. Više od 50 godina govori se o akumulaciji Kamenska i sretna sam da sam dionik vremena kada se konačno taj problem rješava. Nažalost, uz sve probleme i prepreke koje smo imali i s Ministarstvom zaštite okoliša i s Europskom komisijom. No, govorim iz perspektive grada koji je pretrpio i trpi velike poplave u razdobljima kada se pojavljuju vremenski ekstremi i ovaj projekt izuzetno je bitan za grad Pleternicu, za zaštitu i obranu građana i kućanstava te gospodarstva u cijelosti. Podsjetit ću na vrijeme 2014. godine kada je na području samo grada Pleternice šteta od poplava bila u visini od 60 milijuna kuna. O drugim benefitima koje dobivamo, turističkim potencijalima i razvoju gospodarstva, vezano za korištenje obnovljivih izvora energije već je sve rečeno, ovom prilikom se samo u ime građana grada Pleternice kao gradonačelnica zahvaljujem da smo uspjeli u Prostorni plan uvrstiti izmjene, odnosno ovaj projekt za koji znam da imamo zeleno svjetlo i od strane Vlade RH da ide dalje te da se financira u okviru europskih fondova u narednom periodu,” rekla je Jozić.

Pohvale je uputio i vijećnik iz redova SDP-a Bruno Horvat. “Drago mi je da je barijera koja se odnosila na akumulaciju Kamenska konačno riješena. Godinama se govori o tom projektu koji bi trebao riješiti pitanje i navodnjavanja i svega što s tim ide. Posebno me veseli da uz ove izmjene idu i izmjene koje se odnose na gospodarstvo, turističke subjekte, te sve gospodarske potencijale koji zbog prostornog plana nisu mogli biti sufinancirani od strane Europske unije. Nadamo se da će i pitanje brze ceste kroz ovaj prostorni plan biti uskoro riješeno,” rekao je Horvat.

Županijski vijećnici jednoglasno su prihvatili i Odluku o funkcijonalnoj integraciji zdravstvenih ustanova radi organiziranja obavljanja djelatnosti hitne medicine na području Požeško-slavonske županije. Kako je obrazložio župan Tomašević odluka je pripremljena sukladno odredbama novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. “Važno je da ovim reguliramo odnose između zdravstvenih ustanova kako bi se ostvarila učinkovitija i kvalitetnija zdravstvena usluga. Riječ je o povezivanju i automatizmu u donošenju odluka koje nerijetko na terenu mogu biti ključne za život pacijenta,2 rekao je župan. Jednoglasno je prihvaćena i odluka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor koji u zakup daje Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, te odluka o broju ordinacija koje će djelatnost obavljati u okviru Doma zdravlja Požeško-slavonske županije.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn