IZVANREDNA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE – Odluka o raspodjeli sredstava za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda

Datum objave: 06. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na izvanrednoj sjednici županijske Skupštine Požeško-slavonske županije vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u lipnju 2021. godine. Riječ je o 20 milijuna kuna iz državne proračunske rezerve koje je Vlada RH osigurala za Požeško-slavonsku županiju.

Područje Požeško-slavonske županije u lipnju ove godine pogodile su dvije prirodne nepogode – 6. lipnja poplava, a potom 25. lipnja tuča s velikim razmjerima šteta. Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 1. srpnja ove godine donijela je, između ostalog, Rješenje o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna kojim je odobreno 20 milijuna kuna. Na temelju zaključaka sa sastanka s gradonačelnicima i načelnicima usvojenom Odlukom osiguranih 20 milijuna kuna bit će raspoređeno tako da će 94 posto sredstava u ukupnom iznosu od oko 18 milijuna kuna ići za prijavljene štete na objektima u vlasništvu fizičkih osoba, 1,36 posto sredstava odnosno nešto više od 272 tisuće kuna za prijavljene štete na neosiguranoj opremi u vlasništvu fizičkih osoba te oko 886 tisuća kuna za troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada nastalog u nepogodama, posebice azbestnih ploča.

Odlukom se ovih 20 milijuna kuna raspoređuje prema građanima, rekla je županica Antonija Jozić u obrazloženju.”Kada smo hitno trebali procijeniti okvire i razmjere šteta koje su pogodile našu županiju, procjena je bila da se radi o nešto manje od 300 milijuna kuna. Nakon toga proglašena je elementarna nepogoda, bili su rokovi u kojima su općinska i gradska povjerenstva trebala utvrditi financijske razmjere šteta. Podneseno je povjerenstvima preko 4 tisuće zahtjeva, a u registar šteta uneseno je 9312 stavaka i povjerenstva su to u roku od 50 dana izvršila. Odmah nakon prirodne nepogode Vlada RH na svojoj sjednici donijela je nekoliko odluka koje se tiču Požeško-slavonske županije, 160 milijuna kuna ukupno je stavljeno na raspolaganje Požeško-slavonskoj županiji kako bi se sanirale štete i kako bi se neke štete spriječile. Jedna od tih odluka je da se iz proračunske rezerve dodjeljuje 20 milijuna kuna za pomoć Požeško-slavonskoj županiji te 20 milijuna kuna za poljoprivredu.Nakon što je završen unos šteta u registar šteta, evidentirano je oko 188 milijuna šteta koje su ukupno nastale na imovini pravnih i fizičkih osoba na području županije. Na sastancima s gradonačelnicima Požege, Pleternice i Kutjeva te načelnicima općina Kaptol, Jakšić, Velika zauzeli smo stav da se 20 milijuna pomoći koji idu iz proračunske rezerve dodijele fizičkim osobama za štete koje su nastale na stambenim i obiteljskim kućama, odnosno imovni u kojoj ljudi stanuju. S obzirom na to da je ta šteta iznosila oko 64 milijuna kuna, preračunali smo da 30 posto od toga jest iznos koji danas raspodjeljujemo. Obuhvatili bismo 30 posto šteta koje su nastale na obiteljskim i stambenim objektima i time bi bila obuhvaćena oprema, odnosno kućanski aparati i sve ono što je ljudima stradalo u poplavi 6. lipnja. Preostali iznos od 886 tisuća kuna ostaje na računu Požeško-slavonske županije i utrošit ćemo ga za sanaciju odnosno prikupljanje otpada, zbrinjavanje azbestnih ploča i otpada koji smo imali nakon te dvije nepogode. Procijene koje imamo u ovom trenutku su da će samo za zbrinjavanja azbestnih ploča biti potrebno nešto više od milijun kuna, a u ovom slučaju taj trošak neće plaćati naši građani.” rekla je županica.

Prema Odluci Gradu Požegi pripalo bi 14.138.000,00 kuna, Općini Jakšić 3.743,000,00 kuna, Općini Kaptol 797.000,00 kuna, Gradu Kutjevu 336.000,00 kuna i Gradu Pleternici 96.000,00 kuna. Sredstva su već doznačena na račun Županije koja će ih preusmjeriti prema Gradovima i Općinama, a oni će, sukladno svojim odlukama o raspodjeli isplatiti ta sredstva. “Odgovornost za raspodjelu sredstava je na svima nama – na Županiji prema Ministarstvu financija jer moramo opravdati svaku lipu. Od gradova i općina dobit ćemo izvješće o utrošku, dobit ćemo njihove odluke, dokaze da su iznosi isplaćeni građanima, to je sve u registru šteta. Za svaki objekt postoji procjena i postoji kompletna dokumentacija koja će se po završetku isplate dostaviti ministarstvu. Napominjem da se svih 20 milijuna kuna preusmjerava prema građanima, niti jedna kuna nije otišla u javnu infrastrukturu. Ovo je presedan, jer po zakonu maksimalni iznos koji se može isplatiti u ovu svrhu je 5 posto, dok će naši građani koji ostvare maksimalnih 30posto dobiti šest puta više od toga.” zaključila je županica.

Javni poziv za poljoprivrednike

Kako su u prirodnim nepogodama stradali i poljoprivredni nasadi i površine odluka vlade RH bila je da Ministarstvo poljoprivrede osigura u okviru svog proračuna 20 milijuna kuna kao pomoć poljoprivrednicima.Vijećnicima je stoga predstavljena i informacijama o Programu podjele potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda. Kako bi dobili sredstva, poljoprivrednici se trebaju javiti na javni poziv, naglasila je županica. “Program su izradile stručne službe Požeško-slavonske županije u suradnji s ministarstvom, a dobili smo i suglasnost Europske komisije da se takav program može provesti. Štete na poljoprivredi su oko 40 milijuna kuna, po toj osnovi, ako imamo na raspolaganju 20 milijuna kuna pretpostavljamo kako će se moći isplatiti obeštećenja 50 posto od onog što je evidentirano. Temeljem ovog programa kroz dan dva bit će raspisan javni poziv na koji se poljoprivrednici trebaju prijaviti. Temelj za isplatu su podaci koji su u registru šteta i maksimalna vrijednost potpore koja se može isplatiti jednom OPG-u može iznositi 20 tisuća eura tijekom tri godine,” rekla je županica.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn