IZVANREDNA SJEDNICA SKUPŠTINE – Usvojena Strateška studija utjecaja na okoliš i izmjene Prostornog plana županije

Datum objave: 26. 5. 2015. | Kategorija: Društvo

nn (2)

POŽEGA – Vijećnici Skupštine Požeško-slavonske županije održali su danas Izvanrednu sjednicu. Vijećnici su usvojili  dva dokumenta značajna za daljnji razvoj županije – Stratešku studiju utjecaja na okoliš i prijedlog Odluke o donošenju ciljanih Izmjena i dopuna Prostornog plana Požeško-slavonske županije.

Razlog za izradu ciljanih Izmjena i dopuna Plana je  osiguravanje zakonskih i planskih okvira za realizaciju novonastalih strateških interesa i potreba te novih gospodarskih prostornih i tehničkih okolnosti, rečeno je u obrazloženju. “Stratešku studiju utjecaja na okoliš moraju  donijeti sve županije, a ponosan sam što smo mi prvi u RH završili tu studiju.  U godinu i pol dana obavljeno je niz sastanaka u ministarstvima koja su relevantna za definiranje ovakvih dokumenata, obavljeni su sastanci na razini lokalne samouprave  te javna rasprava za građanstvo. To je vrlo važan dokument ukoliko želimo upravljati i živjeti s prirodom, a pri tom ostvariti i investicije iz Europske unije. Drago mi je da je ovaj posao obavljen na najbolji način. Studija će biti ugrađena i u izmjene Prostornog plana koje su učinjene na temelju prijedloga i zahtjeva jedinica  lokalne samouprave. Ovo je treća izmjena Prostornog plana koju smo sada učinili na inicijativu Grada Lipika, radi razvoja nove gospodarske zone za specifičnu djelatnost na tom području, no definirali smo i sve ostale potrebe na području županije,”naglasio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

nn (1)

Uz ovu izmjenu tu je i  korekcija površina postojećih  gospodarskih zona u Pakracu, Pleternici  te gospodarske zone poljoprivredne namjene i rekreacijske zone u Požegi, zatim proširenje područja namijenjenog istraživanju mineralnih sirovina, promjene lokacije za smještaj uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Kutjevu kao i planiranja retencija za obranu od poplava na Požeškoj gori i akumulacije Bistra 2 na području općine Kaptol. Izmjenama i dopunama prostornog plana stvoreni  su i preduvjeti za formiranje novih zona ugostiteljsko-turističke i turističko-rekreacijske namjene,  te definiranje lokacije za smještaj otpada koji sadrži azbest. Uz to bit će korigirana i područja obuhvata poplavnih područja  u Požeško-slavonskoj županiji i drugo. Važeći prostorni plan županije donesen je  2002,godine, a zadnje su izmjene i dopune donijete su 2011.godine.  Izmjene i dopune koje su usvojili županijski vijećnici izrađene su na temelju  zakonskih odredbi i pristiglih zahtijeva  uvjetovanih novim potrebama u prostoru.

TEKST: S. Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn