IZLOŽBA TATJANE KOSTANJEVIĆ U NOVOJ GRADIŠKI – Dolaze razigrane Terpsihore i njihove sjene Držačice ugleda

Datum objave: 28. 4. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – U galeriji Pučkog otvorenog učilišta M.A Relković u utorak 30. travnja u 11,00 sati bit će otvorena jedinstvena Izložba skulptura akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Kiparica već nekoliko godina svoj rad bazira na Terpsihorama, muzama plesa – vitkih i samosvjesnih tijela. Zaustavljene u pokretu, njene Terpsihore govore glazbenim ritmom kojim će se predstaviti i novogradiškoj publici.

Tatjana Kostanjević diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine. Svojim umjetničkim radom predstavila se na četrdesetak samostalnih izložaba. Isto toliko njezinih skulptura krasi parkove i urbane površine Opatije, Novog Vinodolskog, Požege, Radovljice (Slovenija) te se potvrdila kao majstor interaktivne urbane skulpture. Osim kiparstva, bavi se likovnom pedagogijom i scenografijom. Ima status samostalne umjetnice. Živi i stvara u Požegi i Opatiji. Godine 2005. Grad Opatija izdao je monografiju o njenom radu, a 2010. dodijeljena joj je Nagrada Grada Požege za doprinos u kulturi. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke.
Kiparica već nekoliko godina svoj rad bazira na Terpsihorama, muzama plesa – vitkih i samosvjesnih tijela. Zaustavljene u pokretu, njene Terpsihore govore glazbenim ritmom.

Terpsihore su skulpture sedamdesetak centimetara visoke, odlivene u bronci. Nastale su kao razmišljanje o urbanim skulpturama velikih dimenzija koje bi se postavljale na trgove, u parkove, šetnice uz more ili nasipe rijeka. Zanimljive, interaktivne, vesele skulpture, oslobođene su bilo kakve spomeničke težine koju brončane skulpture namijenjene javnim površinama najčešće sadrže.

Vješta, Razvedena (po formi), Zaljubljena, Izuvena, Šašava, Koza… Ima tu groteske, ironije, humora, plesa, igre. Interaktivne igre. One su Terpsihore, a njihove sjene Držačice ugleda. Galerija je to razigranih likova koji će biti predstavljeni i novogradiškoj publici.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn