IZLOŽBA SNJEŽANE MEKIĆ DELIĆ – Požega je otok, ali nije provincija

Datum objave: 13. 12. 2015. | Kategorija: Kultura

nn

POŽEGA – Gradsko kazalište Požega svoja je vrata ove nedjelje otvorilo ne samo ljubiteljima kazališne umjetnosti već i  likovnog stvaranja. U kazališnoj galeriji Ciraki recentne radove objedinjene pod nazivom “Požega je otok” predstavila je požeška slikarica Snježana Mekić  Delić. Izložba će biti otvorena do 23. prosinca 2015. godine.

Pepoznatljivim slikarskim rukopisom Snježana je ispisala još jednu stranicu u dnevniku svog kreativnog postojanja. Požega koja ju i sputava i određuje, jednostavno je njena životna i umjetnička sudbina. Istovremeno, tu je i stalna tema Panonskog mora kojem se ova umjetnica uvijek vraća. “Nije to neka namjera ili poruka, to je spontano, ali da, stalno se držim tog Panonskog mora. Ovdje je kombinacija tri tehnike – ulje na platnu, akvarela i crteža i tu se ljulja sve na rubu neke romantične vizije o Požegi kakva ne postoji. Akvareli su kao ilustracije iz bajke, Požega nježna bez automobila i metala, po nekoj ljudskoj mjeri. Crteži su pak “sipino crnilo” od tuša, to je moj privatni dnevnik čije su stranice ispunjene jatima ptica koje nikada ne slijeću ovdje, idu s juga na sjever i nikada ne zastaju. I to je ta priča o Požegi, pomalo klaustofobična, priča o izdvojenom otočiću koji što je manji, sve je dalje od velikog kopna i koji kao da se boji slijetanja tih ptica,” priča nam nadahnuto o gradu-otoku Snježana priču koja unatoč melankoničnim tonovima teče smirenim ritmom, jer ipak: “Volim Požegu, ne volim putovati. To je moja sudbina, tu sam, živim u izolaciji stvaranja, jer stvaranje  je usamljenički, izoliran proces. Tu je i stvarna izolacija malog grada u kojem promatramo stvari kao iz mjehura, iz opne, bez previše vanjskih potvrda, ideja i tendencija, osim vlastitih slutnji i kolebanja. Ipak, Požega je otok, ali ne i provincija, provincija postoji samo u glavama ljudi. Požega je mali izolirani svijet, ali i slika velikog u malom” zaključuje Snježana.

nnn

Umjetnički ugođaj glazbom je upotpunio požeški kantautor Nenad Vlašić, izložbu je otvorio  požeški gradonačelnik Vedran Neferović. “Požega je doista jedan otok. No, sve ovisi o tome kakvim očima promatramo taj naš otok, s koliko ljubavi i s kakvim željama.  Uvjeren sam kako će ova ljubav prikazana na izloženim radovima biti poticaj svima nama da ga  još više volimo, da ga činimo još ljepšim i toplijim, te da se nadamo kako će bar poneka ptica koja u umjetničkoj priči naše autorice leti iznad njega, sletjeti i ovdje,” rekao je gradonačelnik Neferović.

Kako je izložba otvorena na dan sv. Lucije, domaćin, Gradsko kazalište Požega, pripremio je posjetiteljima poklon – ukrasne staklenke s lučicama i božićnom pšenicom, a ravnateljica kazališta Valentina Neferović ovom je prigodom Snježani zahvalila na plodonosnoj i kreativnoj suradnji.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn