IZLOŽBA “PJEVAT ĆE SLAVONIJA” – Autentični podsjetnik na festivalskih pola stoljeća u Požegi

Datum objave: 24. 8. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Povodom obilježavanja 50. obljetnice od izvođenja prvog glazbenog festivala u Požegi 1969. godine, Gradski muzej Požega u suradnji s Udrugom Aurea Fest, Gradom Požega, ali i brojnim Požežanima, pripremio je jedinstvenu izložbu “Pjevat će Slavonija”. Izložba koja je autentični podsjetnik na festivalskih pola stoljeća, svečano je otvorena sinoć uz prigodni program.

Festival u Požegi prvi je put održan 1969. godine i to pod nazivom Muzički festival Slavonije. Požega tada dobiva još jedan u nizu svojih umjetničkih epiteta – postaje festivalski grad Slavonije. Požega je i danas festivalski grad, a raskošna izložba koja nosi ime po himni festivala i za koju je Gradski muzej Požega uz pomoć brojnih građana i institucija građu prikupljao nekoliko mjeseci, potvrđuje to riječju, notama, fotografijama i predmetima.

O velikom doprinosu samih Požežana u stvaranju izložbe govorila je ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein. “Posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno smo radili na izložbi koja govori o 50 godina dugoj tradiciji. Nadam se da smo uspjeli u svom naumu da smo vam uspjeli dočarati i približiti vrijeme prvog festivala. Ovo je vrsta izložbe u koju su se svi rado uključili, od raznih ustanova do građana koji su nam poklonili ili posudili svoje predmete.Građani Požege podijelili su s nama svoja sjećanja,” rekla je ravnateljica Pavličić Hein.

Zahvaljujući izložbi i istraživanju koje je prethodilo Gradski muzej povezao se sa svojim građanima na jedinstven način, naglasila je autorica izložbe Ivana Domanović, kustosica Povijesnog odjela Gradskog muzeja Požega. “Na ovoj izložbi radimo od ožujka kada je započela akcija skupljanja materijala. Prije te akcije muzej je imao vrlo malo građe o požeškom festivalu pa smo zamolili građane da nam pomognu. No, nismo očekivali tako veliki odaziv! Kako nismo znali koju građu ćemo imati nismo imali ni jasnu ideju kako će ova izložba izgledati tako da su svi koji su sudjelovali u akciji skupljanja ovu su izložbu sa mnom i stvarali. Izložba ima dvije značajke – pokazuje nam da je festival, u prošlosti i sadašnjosti, veliki dio našeg identiteta i da je izvršena misija muzeja kao kulturne institucije, a to je uključenost muzeja u zajednicu i doprinos istoj,” rekla je kustosica Domanović.

Prigodnim riječima svoje Požežanke i Požežane pozdravio je i gradonačelnik Darko Puljašić. “Ovaj grad ima bogatu kulturnu tradiciju, te posebno bogatu glazbenu tradiciju. Glazba je to koja je obilježila sve nas, glazba koja je obilježila naš grad, Slavoniju te iznjedrila nisku prekrasnih pjesama koje se izvode širom svijeta. Nikada ne smijemo zaboraviti tko smo, što smo od kud potječemo jer imamo mnogo toga- prekrasnu prirodu i ljude, najljepšu glazbu na svijetu i najljepši instrument, tamburu, koja proizvodi čudesne zvuke. U novom izdanju odlučili smo se festival prilagoditi vremenu, mladim ljudima jer uvijek smo bili urbana sredina. Stoga kroz Aurea fest danas pokušavamo ponuditi vama, ali i našim gostima, nadamo se i turistima, četiri dana uživanja u raznovrsnoj glazbenoj sceni, od jazza, rocka, do tradicionalne glazbe čija je osnova tambura, a koja nikada nije izgubila svoj smisao na požeškom festivalu, koja ga je obilježila i koja će ga sigurno obilježavati još 50 godina. Neka ova četiri festivalska dana koa su pred nama budu najbolja slika onog što mi možemo ponuditi, a dio toga je i ova izložba u kojoj ćemo uživati ponajprije jer ste je vi, dragi građani stvorili, dali ste dio sebe, dio svog srca, a većeg i toplijeg srca od požeškog nema,” rekao je gradonačelnik.

U glazbenom djelu programa nastupila je Gradska glazba Trenkovi panduri koja je neizostavni dio festivalskih zbivanja punih pola stoljeća, te TS Zlatna dolina. Uručene su i zahvalnice bivšim i aktualnim direktorima festivala, a posjetitelji izložbe imali su jedinstvenu priliku čuti i dojmove sudionika s prvom Muzičkog festivala Slavonije 1969. godine i to izjave Branka Hribara, tadašnjeg direktora festivala, Veljka Orlića predsjednika organizacijskog odbora i Nikice Kalođere, poznatog hrvatskog skladatelja, dirigenta i producenta. Izložba “Pjevat će Slavonija” bit će otvorena do 5. listopada 2019. godine.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn