IZLOŽBA LUTAKA U GALERIJI „CIRAKI“ – Likovna i tehnološka izvrsnost začudnog lutkarskog svijeta

Datum objave: 25. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U galeriji “Ciraki” Gradskog kazališta Požega otvorena je izložba lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Suradnja Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Gradskog kazališta Požega kao nastavne baze Akademije obnovljena je 2020. godine pri čemu je u Noći kazališta, 21. studenoga te godine početak nove plodonosne suradnje najavljen upravo autorskom izložbom kazališnih lutaka izv. prof. Art. Rie Trdin. Ove godine pred požeškom publikom ponovo je izložba puna kreativnosti i zanatske vještine, no sada se predstavljaju mlade snage – studenti Odsjeka za kreativne tehnologije.

Osim budućih oblikovatelja i lutkarskih tehnologa, na Odsjeku za kreativne tehnologije izučavaju se i budući scenografi i kostimografi. Kroz preddiplomski sveučilišni studij Dizajn za kazalište, film i televiziju, studenti se upoznaju s teorijskim i praktičnim osnovama iz sva tri područja jednako, dok na diplomskoj razini izabiru jedan od tri smjera; Lutka, Scenografija ili Kostimografija za kazalište, film i multimediju.

Na izložbi su predstavljene razne vrste lutaka – ginjoli, zijevalice, paravanske lutke, stolne lutke te marionete. Lutke su nastale pod mentorstvom izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen i asistentice Ivane Živković u okviru kolegija Oblikovanje karaktera lutke te izv. prof. Art. Ria Trdin i asistentice Sheron Pimpi Steiner na nastavi Oblikovanje i tehnologija lutke, a neki od radova su i studentski završni i diplomski ispiti koji su nastali u suradnji s glumcima – animatorima s Odsjeka za kazališnu umjetnost.

Osim lutaka, predstavljeni su i radovi nastale na kolegiju Scenskog kiparstva kod doc. art. Dejana Durakovića, a radove potpisuju Lucija Reljac, Ivona Čačulović, Petra Mađerić, Ivana Bašić,Sara Baričević, Aleksandra Vukičević, Bruna Nakić i Lorna Kalazić Jelić. “Svaki student radi po svom autorskom rukopisu, a mi smo napravili određeni odabir kako bi što više toga prezentirali, i tehnološki i različite likovne izraze.” kaže nam profesorica Trdin koja je izložbu u Požegi postavila uz pomoć asistentice Lorne Kalazić Jelić.

Vrhunska kazališna lutka spoj je kreativnosti i zanatske vještine, ali ovo potonje mora biti na prvom mjestu, dodaje Ria. “Zanatska vještina mora biti zadovoljena, a tek onda kreativnost i mašta. Zašto? U načelu je to jako vezano jedno uz drugo, ali ako je lutka tehnički neprilagođena animaciji i ako ne zadovoljava potrebe animacije, ona je neuporabljiva. Onda je možemo staviti u vitrinu da se dive stare tetke, ali ona nema funkciju. Stoga, ono što naši studenti uče jest da moraju dobro savladati i tehnologiju i likovnost kako bi animatori mogli animirati. I onda u konačnici imamo izvrsne “žive” lutke kakve su primjerice one u predstavama koje vrlo dobro poznaje požeška publika – “U potrazi za dijamantnom suzom”, “Mjesto za dvoje” i “Zatočenik kule Bro”. Stoga mi je drago mi je da smo ponovo u Požegi jer imamo izvrsna iskustva. Nadam se da će nastavna baza akademije donijeti puno benefita i našim studentima i požeškom kazalištu te domaćoj publici.” rekla je Trdin.

“U ove radove uloženo je puno truda naših profesora i studenata i doista zaslužuju priliku da budu predstavljeni i široj publici. Drago mi je što će ovo postati tradicija jer ovo je samo mali dio iz široke lepeze našeg kreativnog svijeta,” rekla je Lorna Kalazić Jelić.

Ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović naglasila je kako je izložba postavljena u vrijeme blagdana kada je, očekivano, u kazališnim prostorima i veći broj posjetitelja, posebice onih najmlađih. Najavila je pri tom kako je to temelj nove tradicije jer namjera je prostor galerije Ciraki svake godine u prigodi Dana hrvatskog kazališta ukrasiti s takvim izložbama.

Prigodnim riječima izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika dr. sc. Borislav Miličević uz kojeg je bila i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović. “Vrlo mi je drago što je naše kazalište zaživjelo kao nastavna baza Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Ponosan sam kada vidim ove radove i radujem se u ime svih naših najmlađih sugrađana, ali i mama, očeva, baka i djedova koji će uživati s njima u bogatstvu ove izložbe,” naglasio je zamjenik gradonačelnika Miličević.

Kazališna čarolija vas očekuje i očekujte neočekivano. Jer ako ste i na trenutak pomislili da lutke stvorene za život na daskama koje život znače mogu biti tihe, uredne, sputane, izložene – prevarili ste se. Morate samo pustiti ono dijete u sebi da širom otvori oči …

TEKST: Sanja Pok                  FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn