IZLOŽBA “LJUŠTURE”U NOVOGRADIŠKOM MUZEJU – Još jedna poslastica trodimenzionalne suvremene umjetnosti

Datum objave: 14. 11. 2021. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Vrijedno nastavljajući promovirati suvremenu umjetnost i otvarati vrata zajednici, Gradski muzej Nova Gradiška ugostio je još jednu zanimljivu izložbu, pravu poslasticu za ljubitelje trodimenzionalne umjetnosti. Riječ je o kiparskoj izložbi Ljušture, autorice Josipe Štefanac koju možete pogledati do 30. studenoga.

Do kraja mjeseca studenoga, Gradski muzej Nova Gradiška zaljubljenicima u trodimenzionalnu umjetnost poklanja još jednu istinsku poslasticu, nastavljajući tako promovirati suvremenu umjetnost i otvarati vrata zajednici. Riječ je o kiparskoj izložbi Ljušture, autorice Josipe Štefanac, iznimno zanimljivom postavu inovativnih radova nastalih od tekstila, koji su, prema riječima umjetnice, nešto poput naše treće kože. „ Zamislila sam to kao nešto više od odjeće, a manje od arhitekture, nešto poput našeg oklopa, pozitivne energije, onog što nas čuva. Slijedeći ideju životinjskog mijenjanja kože, nastojala sam zamisliti što bi čovjeku bio taj višak, pokušavajući ono nevidljivo prikazati kao našu sigurnu zonu.”, objasnila je ideju postava autorica Josipa Štefanec. Izložba “Ljušture” publici predstavlja radove velikih dimenzija izrađenih u tehnici spiralnog šivanja bias cut, a za nastanak jedne skulpture potrebno je oko mjesec dana. Trake tkanine najprije se režu pod kutom od 45 stupnjeva, a potom spiralno šivaju i oblikuju u skulpture.

Na ideju korištenja tekstila umjetnica je došla kroz školovanje obzirom da je najprije stekla diplomu modnog dizajnera na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a potom studirala kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. “Naziv „Ljušture“ u sebi nosi značenja nečeg iskorištenog, napuštenog, odbačenog i potrošenog. Promatramo li rad prvenstveno kroz gore spomenuta značenja, tada nije teško zapitati se gdje je i zbog čega nestao ispražnjeni sadržaj. Govori li umjetnica kroz izloženi rad o današnjem društvu koje, ne zaboravimo, čini svaki pojedinac? O onome društvu koje teži veličini, gomili, ispraznom monumentalizmu koji naprosto, zbog spomenute predimenzioniranosti, ne može ostati neprimijećen? Nameće se pitanje ostavlja li ono (društvo) u toj svojoj napuhanosti ikakvo čvrsto uporište koje bi moglo koristiti za nadogradnju naraštajima koji dolaze. Promatranjem ovih lebdećih ljuštura gotovo ništa ne upućuje na čvrstinu kao temelj, zalog za nadogradnju ili takvim razmišljanjima naprosto nema mjesta. “, rekao je, osvrćući se na izložbu, ravnatelj Gradskog muzeja Nova Gradiška, Miroslav Pišonić. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić a zaljubljenici u umjetnost mogu je razgledati do 30.studenoga.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: GMNG

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn