IZLOŽBA “KORAK ISPRED VREMENA” – Fotografije i razglednice Ateliera Wollner probudile duh stare Požege

Datum objave: 11. 3. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Povodom obilježavanja 95. obljetnice svog postojanja i Dana grada Požege, Gradski muzej Požega pripremio je izložbu “Korak ispred vremena, Atelier Wollner” koja predstavlja dragocjeno fotografsko stvaralaštvo prve požeške fotografkinje Cecilije Wollner.

Prva je to domaća izložba Gradskog muzeja Požega nakon duže vremena, a uz to i prva izložba mlade autorice Ivane Domanović kustosice Povijesnog odjela Gradskog muzeja Požega. Domaće muzejsko blago upravo je prigodno za obilježavanje vrijedne muzejske obljetnice, ali i kao poklon gradu za njegov dan, naglasila je ravnateljica muzeja Mirela Pavličić Hein koja je podsjetila i na bogatu povijest ove kulturne ustanove.

“Gradski muzej Požega ove godine slavi 95 godina postojanja. U tih 95 godina utkano je mnoga rada i truda, od prvog osnivača Julija Kempfa do danas. Tek 1968 zaposlena je prva stručna djelatnica u Arheološkom odjelu Dubravka Sokač Štimac. Krajem 70-tih i 80-tih godina zaposleni su i ostali stručni djelatnici u Povijesnom odjelu, Odjelu povijesti i umjetnosti te Etnološkom odjelu i tada zapravo počinje nova faza u djelovanju Gradskog muzeja Požega tako da je i tih godina osnažena izložbena djelatnost. Značajna istraživanja pridonijela su povećanju muzejske građe, tako da danas muzej skrbi za više od 30 tisuća predmeta i za bogatu knjižnicu s više od 10 tisuća knjižnih djela, a tijekom 95 godina djelovanja muzej je ostvario i značajnu suradnju s brojnim srodnim ustanovama i pojedincima,” rekla je ravnateljica.

“Mi smo muzej lokalnog karaktera s osnovnom misijom zaštite kulturne baštine ovog grada i kraja te prezentacije te baštine, vama građanima Požege i šire okolice. Zato smo se i odlučili na jednu ovakvu izložbu, a kolegama zahvaljujem na suradnji i trudu pri njenoj realizaciji,” dodala je ravnateljica Mirela Pavličić Hein.

Izložba je produkt suradnje stručnih djelatnica Ivane Domanović, Lidije Španiček i Dubravke Matoković te Borisa Maringera iz Konzervatorskog odjela. Uz izložbu je tiskan i izvrsno uređen katalog na čak 64 stranice. Mlada fotografkinja Cecilija Wollner koja je s tek 20-tak godina osnovala svoj atelier mnogima i danas može biti pravo nadahnuće, a fotografije koje su ostale kao svjedočanstvo jednog vremena, potvrđuju nam ono što već odavno znamo – da je Požega nekada imala ljude ispred vremena te i bila sredina “korak ispred vremena”. Zbirka fotografija i negativa Gradskog muzeja Požega broji više od 7300 predmeta, a kroz ovu izložbu javnosti su se željele predstaviti fotografije i razglednice nastale u Atelieru Wollner jer je to prvi požeški atelje otvoren u prosincu 1899. godine, naglasila je autorica izložbe Ivana Domanović.

“Osoba koja stoji iza imena Atelier Wollner je mlada fotografkinja Cecilija Wollner koja je u to vrijeme imala samo 21 godinu. Ona je na početku djelovala samostalno, a kasnije sa suprugom i fotografom Julijom Davidsonom. Od tada oni rade zajedno ali pod imenom Atelier Wollner, J.& C. Davidson sve do 1913. godine kada odlaze iz Požege iako Atelier Wollner pod drugim vlasnicima djeluje sve do 1934. godine. Iako nemamo puno podataka o Ceciliji i Juliju, u muzeju čuvamo njihove osobne predmete, te nešto jednako dragocjeno, a to su fotografije proizašle iz tog ateljea iz kojih možemo iščitati mnogo toga i tako zaviriti u život Požege prije 120 godina,” rekla je Ivana.

Izložbu je otvorio zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinad Troha. “Zadovoljstvo mi je svjedočiti jednom identitetu koji Požega ima. Ova izložba fotografija govori kojem krugu gradova Požega pripada, a ove fotografije u nama bude nostalgiju, nostalgiju za nekim vremenima koja su prošla, ali isto tako i respekt. Jer, one nas ne samo prisjećaju, već i upozoravaju što nam je činiti, kakav nam je grad ostaviti za neka buduća vremena. U predvečerje Dana grada i Grgureva, našeg gradskog blagdana, zahvaljujem muzeju i svi djelatnicama koje su uložile trud i podarile nam ovu iznimnu izložbu upravo u ove dane, ” rekao je Troha.

Na izložbi se mogu vidjeti fotografije i razglednice koje prikazuju Požegu na početku 20. stoljeće,a politički i društveni život, sportska i kulturna društva, narodnu nošnju, znamenite ličnosti ženski svijet i modu i drugo. Osim raznovrsnih fotografija i albuma, izloženi su i predmeti iz Tehničke zbirke, foto aparati i razna fotografska oprema te drugi predmeti koji ilustriraju pojedini segment izložbe i oživljavaju duh stare Požege.

Lidija Ivančević Španiček iz Odjela povijesti umjetnosti i Dubravka Matoković iz Etnološkog odjela izložbi su dale doprinos naglašavajući vezu Ateliera Wollner s razglednicama Požege i odnosom fotografija i narodnih nošnji o čemu svjedoče odabrani muzejski predmeti, a Gradska knjižnica i čitaonica Požega posudila je fotografije iz ostavštine požeške književnice Zlate Kolarić Kišur. Prilog katalogu dao je i Boris Maringer iz Konzervatorskog odjela u Požegi koji je istražio djelovanje Ateliera Wollner i prikazao povijest obitelji Wollner i Davidson. Izložbu građani mogu pogledati do 1. lipnja.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn