IZLOŽBA KOJA SE GLEDA I SLUŠA – “Hrvatska nematerijalna baština na UNESCO-ovim listama” u Gradskom muzeju Nova Gradiška

Datum objave: 02. 11. 2020. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nakon što je posljednjih 9 godina proputovala zemlju, jedinstvena izložba zagrebačkog Etnografskog muzeja “Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama“ stigla je u Novu Gradišku. Pogledajte je i osluhnite u Gradskom muzeju Nova Gradiška sve do 18. siječnja iduće godine.

Da i tijekom pandemije Novogradiščani ne bi ostali gladni kulture, još se jednom pobrinuo Gradski muzej. Jer, uz higijensko-epidemiološke mjere, novo normalno treba i prave sadržaje. Poput izložbe “Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama” koja je, nakon višegodišnjeg proputovanja zemljom, stigla i u atraktivan prostor novoobnovljenog muzejskog potkrovlja.

Nastala 2011. na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u organizaciji i provedbi zagrebačkog Etnografskoga muzeja , jedinstvena je izložba rezultat dugogodišnjeg rada čitavog niza stručnjaka koji su ,u suradnji s lokalnim zajednicama te nositeljima tradicijskih znanja i vještina, od 2009. godine do današnjih dana, uspješno nominirali sedamnaest nacionalnih kulturnih fenomena na tri UNESCO-ve liste svjetske nematerijalne baštine čovječanstva, među kojima su i čipkarstvo, bećarac, festa svetog Vlahe, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka, Sinjska alka i dr.

Imajući na umu značaj svakog pojedinog fenomena, autorice izložbe, muzejska savjetnica Etnografskog muzeja dr. sc. Iris Biškupić Bašić i likovnog postava, dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, svaki od njih predstavile su kao zasebnu cjelinu praćenu fotografijama, karakterističnim predmetima, odgovarajućim tekstovima i zvučnim zapisima, a izložba je popraćena i sa sedamnaest filmova snimljenih za potrebe nominacija, koje posjetitelji mogu pogledati na zasebnim multimedijalnim sustavima.

Gostujuću izložbu na kojoj su, zbog epidemioloških razloga, izostali autori, otvorila je ravnateljica Gradskog muzeja Nova Gradiška, dr.sc. Marija Mihaljević, ističući kako je riječ o postavu čiji je cilj potaknuti cjelokupno društvo na promišljanje o bogatoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na području Republike Hrvatske i doprinijeti njenoj popularizaciji, očuvanju i prenošenju na buduće generacije, ali i kako iznimno zanimljivih fenomena, vrijednih stručne pripreme i prijave, ima i u našem kraju. Izložba se od 2011. godine realizira diljem Hrvatske a u Gradskom je muzeju Nova Gradiška možete razgledati i osluhnuti sve do 18. siječnja iduće godine.

TEKST: S. Tarbuk    FOTO: GMNG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn