IZLOŽBA “GRANICA I PAURIJA” – Ljepota baštine i zajedništva, ponos pleternički, graničarski i paurski

Datum objave: 04. 6. 2022. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica otvorena je izložba fotografija autora Domagoja Katića “Granica i Paurija” koja, uz dijelove tradicijske nošnje, neprocijenjivo blago iz škrinja, prikazuje ono najvrijednije po čemu je Pleternica prepoznatljiva – zajedništvo i ljubav prema zavičaju. Jer, Pleternica s ponosom nosi titulu Grada bećarca, dokazala je to i ova izložba.

U sklopu sadržajno bogatog Lipnja u Pleternici sinoć je u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonica, uz nazočnosti brojni Pleterničana i gostiju otvorena jedinstvenom izložba “Granice i Paurije”. Izložba prikazuje fotografije čiji je autor Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice Pleternice ali i veliki zaljubljenik u ljepote i dragocjenost baštine. Tu su i nošnje ovog kraja koje je uz pomoć sugrađana, posebice Branke Leist koja je posudila najveći dio, pripremio Mario Katić.

Uz brojne uzvanike, izložbu je otvorila požeško-slavonska županica Antonija Jozić. “Domagoj voli Slavoniju i Pleternicu i ponosan je na povijesnu i kulturnu baštinu našega kraja. Želim mu čestitati, ali i svima vama koji ste sudjelovali u ovoj izložbi na tome što ste učinili. Jedan trenutak, jedan ponos pleternički, graničarski i paurski doveo je do toga da smo se zajednički okupili na ovoj lijepoj izložbi, a vjerujem da je to tek prva autorova izložba,”rekla je između ostalog županica Jozić.

Na svečanosti otvorenja govorili su još i ravnatelj knjižnice Franjo Novak, te umirovljeni učitelj Ivan Abibović koji je kazivao svoje stihove na ikavici i etnologinja Dubravka Matoković iz požeškog Gradskog muzeja koja je upoznala o tradicijskom ruhu pleterničkog kraja te razlikama u vrsti odjeće paora i graničara.

Pleterničko zajedništvo po kojem su prepoznatljivi i ovdje je odigralo svoju ulogu, kaže nam autor fotografija Domagoj Katić. “Prva je bila planirana izložba nošnji, no pojavio se uz to motiv i želja da okupimo prijateljsku ekipu te odradimo jedno snimanje u tradicionalnim nošnjama. U vrlo kratkom vremenu napravili smo taj posao na koji smo svi ponosni, jer brojni su zaslužni za ovaj rezultat. Ponosni smo jer i ova izložba na tragu je onog što činimo kroz novije razdoblje – projekt Muzeja bećarca donio nam je odgovornost, ali i otvorio brojne mogućnosti kojima želimo upotpuniti sliku Pleternice kao Grada bećarca, kao grada tradcije i baštine. Kroz sve svoje aktivnosti koje radimo nastojimo promovirati kulturnu baštinu, naša kulturno-umjetnička društva, sve naše ljude koji doprinose tome da Pleternica s ponosom nosi tu jedinstvenu titulu Grada bećarca.”  Izložba je otvorena do kraja lipnja 2022. godine.

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn