IZLOŽBA FOTOGRAFIJA “CAPTURED MOVEMENTS” – Intrigantna ljepota plesnog pokreta uhvaćena u trenutku

Datum objave: 01. 7. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega predstavila je izložbu plesnih fotografija „CAPTURED MOVEMENTS“ autora Mladena Božičkovića iz Nove Gradiške koji kao službeni fotograf prati Plesnu radionicu punih osam godina. Izložba je otvorena 1. srpnja u Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega, a u programu otvorenja sudjelovali su maestro Tin Tonković i najstariji plesači Plesne radionice s tri koreografije.

Izložba plesnih fotografija šesta je izložba koja se otvara u Galeriji svjetlosti od kako Požega ima novu knjižnicu, naglasila je ravnateljica knjižnice Aleksandra Šutalo. “Prijatelji knjižnice, prijatelji plesa dobro nam došli na još jedan, vrlo poseban događaj u Gradskoj knjižnici Požega. Poseban jer promovira nešto vrlo vrijedno, vrlo važno, a događa se u prostoru naše knjižnice. Pred nama su plesne fotografije autora Mladena Božičkovića koji vjerno, već osam godina prati Plesnu radionicu Ilijane Lončar. Čast je i pravo zadovoljstvo biti dijelom ovog programa koji je ispunjen i glazbom i plesom i umjetničkim izrazom kroz fotografiju. Jer sve su to fotografije koje su zapamtile, uhvatile jedan konkretni trenutak u jednom plesnom pokretu, a gledajući ih, možemo doživjeti upravo što Ilijana već godinama pokušava u našoj zajednici pokrenuti i ostvariti vezano uz plesni izričaj.” rekla je Aleksandra.

Izložba donosi više od stotinu fotografija i ovo njena požeška premijera jer već je bila predstavljena na Plesno festivalu u Šibeniku i Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica. Iako je broj fotografija impozantan iz bogatog fundusa koji je nastajao u osam plodnih godina nije bilo lako izabrati one najupečatljivije.

“Hvala Mladenu jer bez njegovih fotografija, naši nastupi bi ostali jednostavno samo kao trag u našim srcima i emocijama, a ovako su ovjekovječeni. Dugo smo birali, dugo smo stvarali ovaj postav i nadam se kako će pokazati ono najbolje od najboljeg. Ova je izložba na određeni način i novi početak jer nakon dugo vremena bar dio plesača konačno pleše pred publikom,” rekla je Ilijana dodajući kako ih krajem ovog mjeseca očekuje i susret s publikom ovogodišnjeg šibenskog plesnog festivala.

“Kada sam počinjao raditi na Ilijanin poziv, bio je pravi izazov jer plesna fotografija ima svoju specifičnost i dosljednost, pogotovo kada je riječ o dokumentarnom nizu fotografija, a ja nisam imao nikakvu školu, nikakvu pripremu za sve što takva fotografija zahtijeva. Kroz osam godina izvrsne suradnje s UO Plesna radionica Ilijana Lončar naučio sam prepoznati i naslutiti određene pokrete, dinamiku Ilijanine koreografije, ali i odgovoriti na sve izazove jer svaka plesna točka posebna je na svoj način. Uhvatiti trenutak, zaustaviti pokret, a pri tom dati i svoj autentični umjetnički pečat, to je smisao ovih fotografija i nadam se kako će gledatelje potaknuti da prepoznaju ljepotu plesne umjetnosti, ali i umjetničke fotografije, “naglasio je autor Božičković.

Izložba „CAPTURED MOVEMENTS“ koja je već prvu večer privukla veliki broj ljubitelja lijepog pokreta i dobre fotografije u Galeriji svjetlosti otvorena je do 1. kolovoza 2021. godine.

TEKST: Sanja Pok         FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn