IZLOŽBA “BRAĆA PO ORUŽJU” – Elite željeznog doba koje su formirale europsku kulturu

Datum objave: 10. 3. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U Gradskom muzeju Požega 10. ožujka otvorena je izložba “Braća po oružju – elite željeznog doba” Arheološkog muzeja u Zagrebu. Izložba prikazuje dva ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba, a među predmetima se nalaze i oni koji se inače čuvaju u Gradskom muzeju Požega. Uz ravnateljicu požeškog muzeja Mirelu Pavličić Hein i požeškog gradonačelnika Darka Puljašića, otvorenju su nazočili autori Hrvoje Potrebica i Borut Križ, kustosica Jacqueline Balen te ravnateljica Dolenjskog muzeja Novo Mesto Jasna Dokl Osolnik.

Izložba Braća po oružju – elite željeznog doba prezentira dva kneževska ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba i nastala je u suradnji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta u Sloveniji. Iako se te skupine po mnogo čemu razlikuju, prvenstveno po grobnom ritualu, u materijalnoj kulturi zajednica iz Kaptola i Novog Mesta nalazi se i mnogo tragova međusobnih kontakata. Komunikaciju i razmjenu između takvih geografski udaljenih i kulturno različitih skupina omogućavale su uske veze između njihovih elita, rečeno je.

“Upravo su dva ratnika prikazana na Izložbi izvrstan primjer onih veza koje su činile kulturno tkivo kontinentalne Europe u Homerovo doba 8. stoljeća prije Krista,” naglasio je prof.dr. Hrvoje Potrebica voditelj arheoloških istraživanja na lokalitetu Gradci kod Kaptola, koji je uz Boruta Križa iz Dolenjskog muzeja u Novom Mestu, autor izložbe.

“Zanimljivost kod oba groba je ta da je kneževski komplet naoružanja, elitno naoružanje toga doba najbolje koje se u Europi tada moglo dobiti, gotovo identično. Ta dva ratnika, po svom naoružanju, zapravo su pripadali jednoj istoj ideologiji, istom kulturnom krugu. Na Izložbi je i jedna od najljepših posuda, ona s bikovskim glavama s kaptolačkog lokaliteta. Pet posuda iz tog groba uključujući i tu koja je vjerojatno jedna od najpoznatijih starije željeznih posuda nalazi se u Arheološkom muzeju u Zagrebu, dok se ostatak grobnog inventara nalazi u Gradskom muzeju u Požegi. Kapiteljska njiva pak opće je poznati svjetski lokalitet, jedno od najvećih stariježeljeznodobnih groblja na svijetu i upravo grob koji se prikazuje na izložbi, zbog kacige i željeznog zakrivljenog mača – mahaire, predstavlja jedinstven slučaju tom dobu, ne samo u ovom dijelu Europe nego i daleko šire,” rekao je dr. Potrebica.

Sve što se pojavi s ova dva lokaliteta koji su od europskog značaja, svakako plijeni pažnju i na daleko širem prostoru od naše dvije zemlje. Stoga će uska suradnja u znanstvenom pristupu istraživanjima, biti proširena i u prezentacijskom smislu, najavio je dr. Potrebica. “Postoji naime inicijativa da se Podunavska ruta željeznog doba kandidira pri Europskom vijeću za jednu od kulturnih ruta vijeća Europe. Imali smo čast da smo bili pozvani da kandidiramo za akreditaciju, s obzirom na rezultate ranijih projekata u kojima smo sudjelovali unutar Interreg suradnje koja ujedinjava željeznodobne lokalitete između Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Ove dvije zone, dva prostora Dolenjske i požeške kotline trebali bi biti “admiralski brodovi” na toj kulturno ruti. Ovakve izložbe i niz drugih aktivnosti koje ćemo pokrenuti trebale bi imati i svoju turističku komponentu i smatramo da budućnost razvoja ovako atraktivnih stvari svakako stoji pred nama i prepoznata je s najviših mjesta u Europi,” zaključio je Potrebica.

Okupljeni na otvorenju mogli su čuti niz detalja o izložbi i od kustosice Jacqueline Balen te slovenskih gostiju, a izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Darko Puljašić.”Požega, Zagreb, Novo Mesto, to je suradnja različitih prostora, koja, kako vidimo i po blagu na ovoj izložbi traje već tisućljećima – zašto to mijenjati. Mi smo na takvom prostoru koji je davno prepoznat i drago mi je da danas u tim davnim tragovima suradnje možemo uživati zahvaljujući našem profesoru Potrebici i njegovim kolegama,” rekao je gradonačelnik Puljašić.

“Imamo veliko bogatstvo i na nama je obaveza da naš muzej sa svim tim blagom stavimo u punu funkciju kako bi mogao i nama, ali i svim drugim posjetiteljima, pokazati na pravi, kvalitetan način tko smo, što smo i odakle dolazimo,” rekao je gradonačelnik Puljašić. Program otvorenja svojim nastupom obogatili su učenici Glazbene škole Požega. Izložba će biti otvorena do 24. travnja 2020. godine.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn