IZBORI U NOVOJ GRADIŠKI – Novogradiščani 20.ožujka biraju gradonačelnika

Datum objave: 18. 3. 2016. | Kategorija: Društvo

02-04-2015001

NOVA GRADIŠKA – Pretendenti za mjesto prvog čovjeka grada, ovih dana učinili su sve ne bi li Novogradiščane, umorne od ispraznih priča,demagogije i populizma, ali i činjenice kako odavno ne žive u urbanoj sredini, uvjerili u bolju budućnost koja počinje već  dan nakon izbora. Stranački skupovi, plaćene radijske emisije, jumbo plakati, neformalna i opuštena druženja s, kako to vole reći , malim, običnim ljudima, na netipičnim mjestima-gradskoj tržnici, središnjem Korzu-ovotjedne su top teme o kojima Novogradiščani razgovaraju na prvim jutarnjim kavama.A, onda u nedjelju, 20.ožujka, na izbore…

I koliko god su dobri poznavaoci lokalne političke scene očekivali prljavu i žestoku političku borbu, ali i snažne verbalne obračune, čelni ljudi vodećih stranaka i glavni pretendenti na gradonačelničku funkciju tvrde kako je kampanja i više nego korektna.Ipak, kako to uvijek biva posebno u malim sredinama, itekako je jasno tko stoji iza koga, tko se pobrinuo da u svom taboru ima vodeće medije,tko su mogući gubitnici, a tko je i prije „izlaska na teren“ izigran. U svakom slučaju, kandidacijske liste za Novogradiščanina broj jedan istaknule su, očekivano, političke stranke koje, već godinama, što na vlasti, što u oporbi, ionako više ili manje uspješno „drmaju“ gradom koji sve manje liči na grad.

SDP je uvjeren kako je mladi, uspješni arhitekt, predsjednik stranačke gradske organizacije i nasljednik Josipa Vukovića ( čovjek koji je funkciju gradonačelnika obnašao u prethodnom mandatu), Vinko Grgić-pravi izbor. HDZ na izbore izlazi sa svojim prvim čovjekom, uglednim novogradiškim liječnikom, dugogodišnjim gradskim vijećnikom, doktorom Draženom Oršulićem, kojemu su se u „pobjedničkom timu“ , kao kandidati za zamjenike, pridružili donedavni suradnici donedavnog gradonačelnika Bigovića-Ljiljana Lukačević i Dario Ban. A, upravo se HDZ  istaknuvši kandidaturu doktora Oršulića pobrinuo za posebnu zanimljivost i neizvjesnost izbora. Jer  i Željko Bigović, gradonačelnik koji je s pozicije morao otići zbog neizglasavanja proračuna je HDZ-ovac. I to jedan od onih najdugovječnijih, još iz prve garniture. Međutim, iz određenih razloga u koje nećemo ulaziti, članovi stranke odlučili su kako Bigović ovaj puta ne bi bio dobar kandidat. Vjerujući kako bi upravo on trebao završiti sve ono što je i počeo, donedavni gradonačelnik na izbore će s vlastitom listom, kao kandidat grupe građana.

I HDSSB-ovci, koji se, unatoč padu popularnosti na nacionalnoj razini u Novoj Gradiški godinama dobro drže ( dugogodišnji čelni čovjek stranke, nekadašnji je gradonačelnik grada, a u zadnja dva mandata i prvi čovjek Gradskog vijeća) istaknuli su svog kandidata-Dubravka Gubića, uvjereni kako će građani upravo njega prepoznati kao najbolji mogući izbor.

Uz četiri potencijalna kandidata za gradonačelnika, predstavnike HDZ-a, SDP-a, HDSSB-a i liste koju predvodi Željko Bigović, Novogradiščani će, moguće članove budućeg Gradskog vijeća,moći birati i između kandidata liste Živog zida čija je nositeljica Nikolina Dubiel, te liste grupe birača na čijem je čelu Zdravko Konjić.Tko će biti najuspješniji u uvjeravanju, znat ćemo idući tjedan, nakon izbornog dana, 20.ožujka.

TEKST: S. Tarbuk/NGB      FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn