ITU GRADOVI – U Zagrebu održana konferencija pod nazivom “ITU gradovi u novom programskom razdoblju”

Datum objave: 18. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U Zagrebu je 17.svibnja održana konferencija pod nazivom “ITU gradovi u novom programskom razdoblju”, s ciljem predstavljanja dosadašnjih rezultata korištenja ITU mehanizma u Republici Hrvatskoj i proširenja ITU mehanizma na nova područja kao i mogućnosti ulaganja koje se nude kroz novo financijsko razdoblje 2021.-2027.

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristio u Europskoj uniji u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine, a koji je omogućio integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima se ojačava uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Za novo programsko razdoblje ITU mehanizam uključivati će 8 urbanih aglomeracija koje su bile uključene do sada, te čak novih 14 gradova koji su ujedno i sjedište županija. Sukladno EU regulativi, za ITU mehanizam izdvojeno je preko 12,9 % sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te će na raspolaganju biti oko 679,6 milijuna eura za projekte.

Konferencija je obuhvatila niz stručnih izlaganja, kao i panel raspravu o iskustvu uspostave posredničkih ITU tijela i provedbe ITU mehanizma te panel raspravu o pripremnim aktivnostima i očekivanjima gradova u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

U ime Grada Požege konferenciji su nazočili gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić, pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Andreja Menđel, te ravnateljica Lokalne razvojne agencije Požega Ida Dumančić.

IZVOR: pozega.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn