ISPUNJENO OBEĆANJE – Požega dobiva ITU mehanizam: europska sredstva županijskom središtu kao nositelju razvoja

Datum objave: 27. 5. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu posjeta Požeško-slavonskoj županiji ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je radni sastanak sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Grada Požege dr. sc. Željkom Glavićem. Grad Požega bit će jedan od gradova u Republici Hrvatskoj koji će dobiti ITU mehanizam te tako postati snažan pokretač razvoja u županiji – zaključak je sa sastanka.

Tema sastanka bila je širenje mehanizma ITU gradova u novom programskom razdoblju 2021/2027., pojasnila je ministrica. “Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Eu zajedno s lokalnom i regionalnom samoupravom traži modele i načine kako u većoj mjeri decentralizirati sredstva iz fondova Europske unije koja nas čekaju. Upravo instrument integriranih teritorijalnih ulaganja, dakle ITU gradova i jačanje urbane uloge gradova, sjedišta županija vidimo kao priliku da bismo još kvalitetnije usmjerili ta sredstva. Očekujemo intenzivnu suradnju u narednim mjesecima prilikom programiranja Strategije razvoja urbanog područja grada Požege i to suradnju i Županije i Grada za koju vjerujem kako će biti uspješna za realizaciju brojnih projekata koji su već spremni,” naglasila je.

ITU model, dodala je otvara nove mogućnosti koje u prijašnjem razdoblju i s prijašnjim modelima financiranja područjima i gradu poput Požege nisu bili dostupni. “Kada govorimo o fondovima ruralnog razvoja oni su u programiranju u Ministarstvu poljoprivrede, postoje novi fondovi i zajednička politika o kojoj se vodi računa. Tu se sredstva povećavaju i na raspolaganju ćemo imati oko 4,5 milijardi eura u novom programskom razdoblju što je značajno više. Međutim, kada govorimo o urbanom razvoju i jačanju uloge gradova u tome, govorimo o Europskom fondu za regionalni razvoj, govorimo o 5,3 milijarde eura kojima programiramo za područje cijele Hrvatske i govorimo naravno o velikim državnim investicijama i ulaganjima, ali i ulaganjima koja se očekuju u gospodarstvo u cijelosti. Znamo da imamo zadano iz Fonda za regionalni razvoj 8 posto za ITU gradove, ali s obzirom na regionalnu podijeljenost, ulogu i važnost županija i gradova središta županija mi ćemo taj mehanizam i proširiti s osam gradova koje smo imali na ukupno 22 grada. Vjerujem kako će time prilike biti veće, ne samo za grad Požegu koji će biti nositelj tog razvoja već za cijelo područje oko grada Požege. Poljoprivrednici i obiteljska gospodarstva i dalje će se moći javljati na Program ruralnog razvoja.” rekla je ministrica Tramišak.

ITU model za grad Požegu bila je jedna od ključnih referentnih točaka izbornog programa županice Antonije Jozić. “Obećano, izvršeno” sa zadovoljstvom je konstatirala županica. “Jedna je to od prvih točaka našeg programa HDZ-a za sljedeće četverogodišnje razdoblje – zamolba prema resornom ministarstvu da se gradu Požegi omogući ITU mehanizam. To za nas konkretno znači sredstva iz Europske unije koje ćemo strateški planirati i sami na određeni način unositi u strategiju razvoja grada Požege i okolice. Konkretno, europska sredstva u sjedište naše županije.Grad Požega je pokretač razvoja Požeško-slavonske županije, a ITU mehanizam očekujem već u sljedećoj godini” naglasila je županica Jozić.

Gradonačelnik Požege dr. Željko Glavić izrazio je svoje zadovoljstvo sastankom. “To je izvrsna prilika za grad Požegu. Stručne službe, pogotovo lokalna razvojna agencija radit će na pripremi projekata koji će se moći financirati iz tih sredstva. Dakle, mi ćemo sa svoje strane to vrlo rado prihvatiti i maksimalno iskoristiti. U ovom trenutku rano je govoriti o konkretnim projektima, ali vrlo uskoro donijet ćemo odluke koje će biti implementirane kroz ovaj program. To je snažan poticaj i za Požegu i za cijelu Požeštinu, iznimno je važno da se na ovakav način pristupilo županijskim središtima kao motorima razvoja cijele uže regije.”

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn