INTERPRETACIJSKI CENTAR IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ: Nova kulturno-turistička atrakcija u Brodsko-posavskoj županiji

Datum objave: 18. 7. 2022. | Kategorija: Kultura

SLAVONSKI BROD – Slavonski Brod i Brodsko posavska županija dobili su novu turističku atrakciju. Nakon detaljne obnove jedne od najljepših brodskih katnica, otvoren je Interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić, mjesto za moderne putnike i zaljubljenike u bajke.

Zahvaljujući novom, iznimno vrijednom sadržaju, Slavonski Brod i Brodsko posavska županija dodatno SU istaknuti na mapi kulturno turističkih destinacija. U jednoj od najljepših brodskih katnica, smještenoj tek nekoliko metara od Save, vrata je otvorio Intrepretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić, upravo tamo gdje se, davne 1892., nakon udaje za odvjetnika Vatroslava Brlića, doselila slavna spisateljica, ali i napisala neka od svojih najvrijednijih djela.

Rezultat je to dugotrajnog i prilično zahtjevnog procesa koji je počeo, sada već davne 2011.godine, kada je Grad Slavonski Brod, želeći oživjeti lik i djelo svoje ugledne sugrađanke, otkupio Kuću Brlić, zaštićeno kulturno dobro, a potom krenuo u projekt obnove kuće u kojoj je živjela. Tijekom proteklih 11 godina, Grad je uredio pročelje, odnosno fasadu kuće i njeno krovište, 2016. godine prvi su komadi namještaja poslani na restauraciju, a potom je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program – Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“ ukupne vrijednosti preko 16 milijuna kuna. Tada je, službeno startala i cjelovita obnova.

Konačni rezultat – Kući Brlić, koja je u vrijeme Ivaninog života bila središte kulturnog života grada, vraćen je stari sjaj, a Brođani i njihovi gosti, kao i svi posjetitelji Brodsko posavske županije, dobili su novo mjesto u kojem se savršeno isprepleće građanski ambijent s kraja 19. i početka 20. stoljeća sa zahtjevima modernih putnika.

Važno je reći i kako je Kuća obitelji Brlić obnovljena upravo kako je izgledala nekada i kako ju je osobno uredila ugledna vlasnica. Na sreću, s tek manjim oštećenjima, preživjela je čak tri rata, a uspješno je sačuvan sav namještaj, kao i knjižnica.

Navratite li do mjesta za sve zaljubljenike u bajke, u prizemlju Interpretacijskog centra dočekat će vas informacijski pult, suvenirnica i dnevna knjižnica, a tu je i bogata “zidna” riznica likovnih umjetnika, što prostor čini i svojevrsnom galerijom. Na prvom katu autentičan je stan Brlićevih s dva salona, knjižnicom, spavaćom i dječjom sobom, u potkrovlju je galerijski polivalentni prostor za književne večeri i kulturne prezentacije, a još jedan takav moderan prostor za evente, degustacije i prezentacije u podrumu je kuće.

Naravno, Interpretacijski centar Ivane Brlić-Mažuranić ima i svog vodiča, mobilnu aplikaciju koja će posjetitelje provesti kroz kuću i dvorište, a multimedijalni i interaktivni sadržaji privući će školarce i mlade, kao i sve one koji se takvima osjećaju. Spomenik kulture Grada Slavonskog Broda, kuća Ivane Brlić Mažuranić, idealno je mjesto za novo upoznavanje i vrednovanje lika i djela hrvatskog Andersena, kako znalci zovu autoricu legendarnih “Priča iz davnina”, točka posvećena očuvanju i prezentaciji kulturne baštine koja će zasigurno doprinijeti boljoj promociji i turističkoj ponudi Slavonskog Broda ali i Brodsko posavske županije. Navratite, vrijedno Ivanino naslijeđe čeka!

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: tzbpz.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn