INKLUZIJA I RAVNOPRAVNOST – Izložbom i modnom revijom predstavljeni rezultati projekta „OŠ’sa STILOM“

Datum objave: 18. 5. 2018. | Kategorija: Društvo

naslovna

POŽEGA – Obrtnička škola Požega u partnerstvu s Osnovnom školom Julija Kempfa Požega, u suradnji s Lokalnim volonterskim centrom Požega provela je projekt pod nazivom „OŠ’ sa STILOM“ čiji je cilj poticanje inkluzije te ravnopravno uključivanje ranjivih društvenih skupina u vršnjačke aktivnosti. Nakon dvodnevnih radionica, danas je održana završna svečanost – izložba i modna revija na kojoj su prezentirani rezultati rada.

U aktivnosti projekta bili su uključeni, kao polaznici radionica, učenici osmih razreda i učenici s posebnim potrebama OŠ Julija Kempfa iz Požege, dok su same radionice provodili učenici Obrtničke škole smjera modni tehničar i krojač uz nadzor i upute profesora Obrtničke škole. Nakon dvodnevnih radionica modnog crteža, kreiranja modela te izrade tkanih predmeta, danas je u Obrtničkom domu u Požegi održana Izložba radova i modna revija na kojoj su prezentirani rezultati rada.

m1 m2

“Ovaj projekt je nastao u suradnji s Centrom za kulturne djelatnosti iz Zagreba, a financiran je od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.Htjeli smo projektom pokazati da je inkluzija važan dio naše stvarnosti i zajednice, a također smo htjeli osnažiti osmaše koji su sada na prekretnici kada trebaju kročiti u svijet srednjih škola kako bi stekli nova prijateljstva i nove spoznaje o mogućnostima daljnjeg obrazovanja,” rekla je koordinatorica projekta, nastavnica strukovnih predmeta u Obrtničkoj školi Katarina Bajt.

bajt

Aktivnostima ovog projekta Obrtnička škola Požega – smjer tekstil – želi u završnim razredima osnovnih škola jačati ugled i privlačnost strukovnog obrazovanja kao poželjnog odabira karijere, naglasila je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder.

Šnajder

“Inkluzija je dio našeg života u Obrtničkoj školi. U naše programe upisujemo i djecu iz posebnih odjeljenja, a cilj ovog projekta je između ostalog, prelazak iz osnovne u srednju školu učiniti manje stresnim. Posebno sam ponosna što je tekstil struka u našoj školi, koja je već četvrtu godinu po rezultatima u vrhu u državi, krenula i s volonterskim djelovanjem kako bi svoju izvrsnost približili i drugima. Nadam se kako će se ovakvi projekti nastaviti i dalje jer mi smo otvoreni za suradnju sa svima. Upravo inkluzija govori kako imamo samo jedan svijet, a bogatstvo je u različitosti koje čine svijet lijepim,” rekla je ravnateljica Šnajder, a svoje zadovoljstvo uspješnim projektom izrazila je i ravnateljica OŠ Julija Kempfa Kornelija Sabljak. Prigodnim riječima učenike, njihove profesore i nastavnike pozdravio je u ime gradonačelnika Grada Požege njegov zamjenik Ferdinand Troha koji je otvorio reviju i izložbu.

troha

“Drago mi je svjedočiti inkluziji i pravim rezultatima,te svjedočiti nastojanjima da naše škole budu u samom vrhu u Hrvatskoj po mnogo čemu pa tako i u ovom segmentu. Posebno mi je drago što se odlučili i ovaj hvale vrijedan izvannastavni sadržaj približiti javnosti,” rekao je zamjenik gradonačelnika Troha.

TEKST: S. Pok      FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn