INAUGURACIJA KONCERTNOG KLAVIRA – Milijunski projekt Glazbene škole Požega javnosti će biti predstavljen 16. siječnja

Datum objave: 09. 1. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Inauguracija koncertnog klavira marke Steinway & Sons D-274 koji je iz hamburške tvornice klavira stigao u Glazbenu školu Požega krajem prosinca, održat će se 16. siječnja 2020. godine u 19,30 sati. Cjelovečernjim koncertom svjetski poznati pijanist i višestruki laureat Aljoša Jurinić prezentirat će svu raskoš zvukovnih mogućnosti vrijednog instrumenta, najavljeno je na konferenciji za novinare koju su održali ravnatelj Glazbene škole Požega Alen Kovačević i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Dugoočekivani koncertni klavir marke Steinway & Sons D-274 iz hamburške tvornice klavira stigao je u Glazbenu školu Požega krajem 2019. godine. Gotovo 3 metra dug i 500 kg težak instrument krasi Koncertnu dvoranu, a sve je spremno i za prvi u nizu glazbenih događaja koji će Glazbenoj školi omogućiti ovaj milijunski projekt.

U svijetu su samo dvije tvornice klavira, u New York-u i u Hamburgu, a Glazbena škola Požega svoj klavir izabrala je u Hamburgu. Jedan je to od najvrjednijih instrumenata na svijetu i za blistavog diva kakvog imaju tek rijetke ustanove u Hrvatskoj, trebalo je izdvojiti gotovo 1,3 milijuna kuna, rekao je ravnatelj škole Alen Kovačević.

“Od Grada Požege dobili smo 500 tisuća kuna, od osnivača, Požeško-slavonske županije dobili smo 365 tisuća kuna, a ostala sredstva prikupili smo uz pomoć sponzora i našom višegodišnjom štednjom. Zahvaljujem stoga i gradonačelniku Požege Darku Puljašiću i županu Alojzu Tomaševiću na velikom i vrijednom daru, jer jasno je kako toliki iznos sami nikada ne bi skupili. Drago nam je da prepoznaju našu potrebu postojanja u našoj sredini i koliko značimo za naš kraj i našu djecu, a kako postižemo izvrsne rezultate na raznim natjecanjima, vjerujem da smo i na ponos Gradu i Županiji. Ovaj vrijedni instrument otvara nam razne mogućnosti, osim što sada možemo ugostiti svjetske zvijezde iz polja klasične glazbe, otvaraju nam se mogućnosti organizirati ozbiljna pijanistička natjecanja, velike seminare i druge kulturne i edukativne aktivnosti,” rekao je ravnatelj.

“Čestitam na dobrim idejama i velikim vizijama jer to je temelj razvoja jedne ovakve ustanove. Ponosni smo doista na našu Glazbenu školu, a i broj upisanih učenika koji je svake godine sve veći, dokaz je da ste ispunili svoju misiju i da ste na visokoj razini. Koncertna dvorana uređena je kvalitetno i djeluje reprezentativno, a ovaj klavir vrhunac je naših zajedničkih nastojanja. Uživat ćemo 16. siječnja, a uvjeren i puno puta nakon toga, baš kao i brojne buduće generacije koje će koristiti ovaj vrijedni instrument,” rekao je župan Alojz Tomašević, uz napomenu kako ove godine Požeško-slavonska županija slavi 810 godina postojanja, a ovim darom Glazbenoj školi slavlje su započeli na najbolji način.

TEKST: S. Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn