IN MEMORIAM TOŠE PROESKI – Iz Nove Gradiške startao ultra maraton do Kruševa

Datum objave: 15. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – 12. godinu za redom Novu Gradišku i Makedoniju povezao je Toše Proeski, glazbenik i veliki humanitarac koji je 2007.godine, 6.listopada, poginuo u prometnoj nesreći, na autocesti kod Starog Petrovog Sela. Njemu u čast, te prije svega, u čast prijateljstva, iz Nove Gradiške je startao tradicionalni ultra maraton dug 900 kilometara, do Kruševa, Tošina rodnog grada

U čast prijateljstva i humanosti i sjećanje na Tošu Proeskog, makedonskog glazbenika i velikog humanitarca koji je 2007., 6. listopada, poginuo u prometnoj nesreći na autocesti kod Starog Petrovog Sela, iz Nove Gradiške je startao ultra-maraton do Kruševa, Tošina rodnog grada. Tradicionalna je to, memorijalno-sportska manifesticija u organizaciji Turističke zajednice Nova Gradiška organizirana 12.godinu za redom, prića koja je spojila Makedoniju i Hrvatsku, Novu Gradišku i Kruševo i potvrdila kako ništa nije snažnije od prijateljstva.

Maraton koji spaja mjesto Tošine pogibije i rođenja jedinstven je, osim toga, i po činjenici da ga trče amateri i profesionalci iz gotovo svih bivših republika zajedničke države i članovi Fan kluba Toše Proeski. Prije zahtjevnog puta dugog 900 kilometara, ultra maratonci i izaslanstvo Grada, predvođeno zamjenicom gradonačelnika, Ivanom Trupina, poklonili su se pred bistom Toše Proeskog podignutom ispred Elektrotehničke i ekonomske škole, u blizini stadiona NK “Sloga” s kojeg je prije 12 godina, put Makedonije, poletio helikopter s pjevačevim tijelom.

Uz predstavnike grada i sportsku ekipu iz Makedonije, vijence su položile i Matea Matošević Hadžić, izaslanica gradonačelnika Zagreba i Stela Prislan Fujs, predsjednica Fun kluba iz Zagreba. Godišnjica pogibije Toše Proeskog protekli je vikend obilježena i u Makedoniji, u Dojranu, tradiconalnim Veteranskim turnirom u rukometu, na kojem je, kao i ranijih godina, sudjelovala i novogradiška ekipa.

TEKST: S. T.       FOTO: F. S.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn