IN MEMORIAM – Saša Anočić iznenada preminuo u 53. godini života

Datum objave: 05. 5. 2021. | Kategorija: Društvo

Višestruko nagrađivani glumac, redatelj i pedagog, Saša Anočić preminuo je noćas u 53. godini života.

Saša Anočić rođen je 1968. u Osijeku. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1998. Isprva je kao glumac zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a zatim u glumački ansambl zagrebačkog Gradskog kazališta Trešnje.

Tamo je ostvario brojne zapažene uloge: bio je Strašilo u “Čarobnjaku iz Oza”, Otac u “Mami kao priči”, Lumiere u “Ljepotici i Zvijeri”, Fagin u “Oliveru Twistu”, igrao je u predstavi “Ne, prijatelj!”. Na pozornici Trešnje režirao je predstave “Alisa (prema onoj U zemlji čudesa L. Carrolla”), “Pinocchio” i “Frankenstein”, za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju, a bio je i ravnatelj tog dječjeg teatra. U ostalim našim kazalištima kao redatelj postavio je na scenu brojne naslove. Svojom predstavom “Kauboji”, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u kazalištu. Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je brojala 400. izvedbu u Teatru Exit. Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom “Dubravko Dujšin”, Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje, a predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.

U Exitu je još postavio predstave “Noževi u kokošima”, “To samo Bog zna”, “Nemirne noge”, “Nas dva i ja” i “GospOUdinNOUbadi”; u riječkom HNK Ivan pl. Zajca predstavu “Komšiluk naglavačke”; u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh predstave “Kad se mi mrtvi pokoljemo” te “O medvjedima i ljudima”. “Smisao života gospodina Lojtrice” i “Niko i ništ” postavio je u KNAP-u.

U GDK Gavelli postavio je predstave “Osmi povjerenik” te “Kiklop”, koja je 2019. godine osvojila nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje te za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću; grand prix za najbolju predstavu u cjelini 36. Susreta kazališta Bosne i Hercegovine 2019., te na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) te za dizajn svjetla (Zdravko Stolnik).

Igrao je u filmovima “Kauboji”, “Koko i duhovi”, “Libertango”, “Crnci”, “Zapamtite Vukovar”, “Gospođa za prije”, “Armin”, “Mrtvi kutovi”, “Leti, leti”, “Prezimiti u Riju”, “Chico”, “Anđele moj dragi”…

IZVOR: www.uaos.unios.hr      FOTO: Sanja Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn