IN MEMORIAM: Preminuo Zlatko Uzelac

Datum objave: 11. 10. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požežanin Zlatko Uzelac, povjesničar umjetnosti, sveučilišni profesor i ugledni urbanist, preminuo je iznenada u Zagrebu.

Rođen u Požegi 2. travnja 1953. g. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisao je povijest umjetnosti i arheologiju, a studirao je i sociologiju i etnologiju. Sudjelujući u reformama sveučilišta koncipirao je interdisciplinarni studij urbanizma, kojega je i diplomirao paralelno na Filozofskom i Arhitektonskom fakultetu. Radio je kao kustos muzeja, urbanist u projektnom birou te konzervator u zavodu za zaštitu spomenika kulture. Organizirao je izložbu o blagu crkve sv. Lovre u Požegi i potaknuo nastavak tada zastalih radova na obnovi crkve, te pokrenuo i koncipirao proces obnove kompleksa dvorca u Kutjevu. Bio je znanstveni istraživač u Institutu za povijest umjetnosti, a odslušao je i dvogodišnji poslijediplomski studij urbanizma na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovao je u izradi različitih projekata. U Požegi je na pročelju crkve sv. Duha otkrio i valorizirao romanički portal iz 13. st.

Od 2000. do 2004. g. bio je pomoćnik ministra za prostorno uređenje u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja, a od 2002. i ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje, te je pod njegovim vodstvom izrađeno prvo Izvješće o stanju u prostoru Republike Hrvatske. Objavio je veći broj znanstvenih radova prvenstveno vezanih za baroknu te srednjovjekovnu baštinu Slavonije, a 2008. godine dobio je godišnju nagradu “Radovan Ivančević” Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za dugogodišnji znanstveno-istraživački i konzervatorski rad te doprinos struci obnovom Tvrđave u Slavonskom Brodu, a posebno za rekonstrukciju tvrđavske crkve sv. Ane.

Pogreb Zlatka Uzelca bit će na zagrebačkom groblju Mirogoj u srijedu 13. listopada u 12.40 sati.

TEKST: S.P./ pozega.hr     FOTO: min-kulture.gov.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn