IN MEMORIAM – Preminuo poznati fotoreporter Toni Hnojčik

Datum objave: 30. 3. 2018. | Kategorija: Društvo

slika2.php

DARUVAR – Toni Hnojčik, poznati fotoreporter, koji je zapamćen prvenstveno po ratnim fotografijama Lipika, Pakraca, ali i čitave Zapadne Slavonije, preminuo je 28. ožujka u Zagrebu u 67. godini života.

Hnojčik je rođen je 19. svibnja 1951. godine u Daruvaru. Studirao je na Filmskoj akademiji u Pragu, a potom je surađivao  s raznim novinama uključujući Vjesnik i Večernji list, dok je stalno bio zaposlen u tjedniku Jednota koji je izlazio na češkom jeziku. Tijekom Domovinskog rata izvještavao je s ratišta u Zapadnoj Slavoniji za Jednotu i Večernji list, a potom za tjednike Globus te Arenu. U vrijeme Domovinskog rata Hnojčikove fotografije objavljivane su i u inozemnim medijima, a neke ekskluzivne snimke poput onih iz akcija Bljesak i Oluja postale su svjetski poznate. U prosincu 2010. objavljena je i knjiga s više stotina njegovih ratnih fotografija snimljenih u Zapadnoj Slavoniji između 1990. i 1995. godine pod nazivom “To sam radio u ratu, sine”. Za svoj rad Hnojčik je primio mnogobrojna priznanja, među kojima “Zlatnu kameru”, godišnju nagradu HND-a, te “Zlatni objektiv”, nagradu Hrvatske udruge radija i novina.

Posljednji ispraćaj Tonija Hnojčika bit će na gradskom groblju u Daruvaru u subotu 31. ožujka u 13 sati, a komemoracija će biti održana u Novinarskom domu u Zagrebu u utorak 3. travnja u 12 sati.

TEKST: S.P.       FOTO: compas.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn