IN MEMORIAM – Preminuo legendarni hrvatski glumac Pero Kvrgić

Datum objave: 23. 12. 2020. | Kategorija: Kultura

ZAGREB – U 94. godini u Zagrebu je preminuo je čuveni hrvatski glumac Pero Kvrgić. U svojoj dugačkoj i plodnoj karijeri glumio je na daskama svih većih hrvatskih kazališta, a bio je omiljen i na velikom platnu kao i na malim ekranima.

Kvrgić je rođen u Moravicama u Gorskom kotaru, 4. ožujka 1927. godine. Prva kazališna iskustva stječe u partizanskim kazališnim skupinama. Od 1950. do 1954. član je ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, no godinu dana nakon pridružuje se ansamblu zagrebačkog Dramskog kazališta, današnje Gavelle, gdje je djelovao kao glumački prvak. Nakon povratka u Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, u tom ansamblu ostaje do mirovine.

Njegovu bogatu kazališnu, filmsku i televizijsku karijeru obilježilo je čak oko 190 različitih uloga. Glumio je u gotovo svim hrvatskim kazalištima, skupinama i na festivalima, a s Lelom Margitić ostat će upamćen i po jednoj od najdugovječnijih predstava s istim ansamblom na svijetu, “Stilskim vježbama” Raymonda Queneaua u režiji Tomislava Radića. Predstava je premijerno prikazana 19. siječnja 1968. godine i od tada je oborila sve hrvatske kazališne rekorde, a upravo u toj predstavi Peru Kvrgića imala je čast gledati posljednji put 2015. godine i požeška publika na sceni Gradskog kazališta Požega u sklopu obilježavanja Noći kazališta.

TEKST: S. P.         FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn