SVEČANO I DOSTOJANSTVENO – Najavljen program obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije

Datum objave: 13. 9. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – 17. rujna 1991. godine nakon četiri dana opsade oslobođena je vojarna u Požegi, a odlukom Županijske skupštine taj datum proglašen je Danom hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Županica Antonija Jozić s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata održala je tiskovnu konferenciju na kojoj su najavili program ovogodišnjeg obilježavanja Dana hrvatskih branitelja PSŽ.

U organizaciji UHDDR-a Požeško-slavonske županije te pod pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i ove godine, 9. puta za redom, svečano će biti obilježen Dan branitelja Požeško-slavonske županije te 32. godišnjica oslobođenja požeške Vojarne 123. brigade HV. Program obilježavanja, uz županicu Antoniju jozić, najavili su Tomica Galović,predsjednik Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Požeško-slavonske županije te tajnik udruge Antun Mandić.

Početkom ožujka 1991. godine pobunom srpskih terorista i napadom na policijsku postaju u Pakracu započinje rat u Republici Hrvatskoj. Formirane požeške postrojbe brane domovinu od Vukovara do Dubrovnika te u velikom broju polažu živote za slobodu domovine. Nakon četiri dana opsade, točnije 17. rujna 1991. godine oslobođena je vojarna u Požegi te su se stekli uvjeti za formiranje slavne 123. brigade hrvatske vojske Požega čije ime vojarna danas ponosno nosi.

“Za sjećanje na taj dan i na sve one kojih više nema, točno u 9,00 sati u nedjelju, 17. rujna na Trgu 123. brigade u Požegi uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima, položit će se vijenci i zapaliti svijeće. Nakon toga će Mimohod pobjednika, branitelja i građana, od spomen obilježja hrvatskim braniteljima krenuti prema Vojarni 123. brigade gdje će se održati prigodni program obilježavanja i sveta misa u kapelici.” najavio je tajnik Mandić.

Predsjednik Udruge Tomica Galović pozvao je sve hrvatske branitelje da se pridruže tog dana. “Pozivam sve, ne samo one koji su dali obol za oslobađanje vojarne, već sve koji su dali svoj doprinos u oslobađanju Republike Hrvatske, da se tog 17. rujna okupimo, prisjetimo tih ratnih dana i na jedan lijep način obilježimo Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije. Svi su dobro došli. Hvala svima koji su prepoznali značaj tog datuma i postavili ga kao Dan branitelja u kalendar županijskih događanja i nadamo se da će se i budućnosti obilježavati jer svjesni smo nas je svakim danim sve manje i ako s nama ode taj Dan hrvatskih branitelja, onda kao da nismo ni postojali,” naglasio je Tomica Galović.

“To je veliki i ključan datum, prijeloman datum u Požeško-slavonskoj županiji kada je podignut stjeg hrvatske države na vojarnu. Taj datum je Skupština Požeško-slavonske županije uspostavila kao Dan hrvatskih branitelja PSŽ i ponosna sam da, osim Županije, u potpori i realizaciji obilježavanja sudjeluju sve općine i svi gradovi iz naše županije. Dan je to kada ćem ose prisjetiti žrtve koju su dali svi hrvatski branitelji koji danas nisu s nama, žrtve koju su dali branitelji koji i danas grade i izgrađuju Hrvatsku, ali i žrtve obitelji koje su isto tako podnijele velike gubitke tih 90-tih godina prošlog stoljeća kada su tužne vijesti o pogibiji naših hrvatskih branitelja dilje ratišta na području Hrvatske. Njima u čast, njima na spomen, okupit ćemo se 17. rujna i proslaviti ćemo još jedan ponosan i veliki Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije,” rekla je županica Jozić.

 

TEKST: S. Pok                       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn