HUMANITARNA AKCIJA – Čaj za malog zmaja

Datum objave: 28. 11. 2016. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – U Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega predstavljena je humanitarna, javno zdravstvena akcija “Čaj za malog zmaja” koju organizira Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji s Domom zdravlja Požega, Zavodom za javno zdravstvo PSŽ, Gradskom knjižnicom Požega i OŠ A. Kanižlića. Cilj akcije je olakšati zdravstvene poteškoće djeci iz obitelji koje žive u uvjetima siromaštva i to na području Čaglina, Pleternice i Velike gdje se, prema podacima Centra za socijalnu skrb, nalazi najveći broj takve djece. Akcija počinje danas i trajat će do 14. prosinca 2016. godine.

Kako je predblagdansko vrijeme tradicionalno i vrijeme darivanja, organizatori akcije uz pomoć sugrađana i njihovih donacija namjeravaju sastaviti paketiće koji će djeci olakšati simptome gripe i prehlade, nalgasila je koordinatorica akcije Dinka Caha iz Centra za socijalnu skrb, dodajući kako je ovo privi puta da više inistitucija surađuje kako bi se pomoglo djeci u uvjetima siromaštva. Građani mogu do 14 prosinca 2016.g. u prostorije Gradske knjižnice, Centra za socijalnu skrb i Zavoda za javno zdravstvo donijeti med, čajeve, toplomjere, četkice i paste za zube, sirupe za snižavanje temperature (paracetamol ili ibuprofen sirupe) namijenjene obitelji u potrebi. Osim toga, ukoliko netko želi može donirati i knjige, bojice, slikovnice, bojanke i slično, kako bi paketići dobili i dodatnu blagdansku notu.

nn

“Centra za socijalnu skrb svake godine u ovo vrijeme organizira akciju darivanja djece koja žive u obiteljima u potrebi. Uz ovaj aspekt darivanja, ove godine potrudili smo se staviti naglasak na zdravlje djece. Prema istraživanju UNICEFa dokazano je kako siromašna djeca češće pobolijevaju od  respratornih bolesti, a sklonija su i oboljevanju od kroničnih bolesti poput astme, anemije i slično.Iako zbog svoje ranjivosti trebaju bolju zdravstvenu skrb u stvarnosti im je ona teže dostupna i rijetko se liječe. Ovom akcijom želimo ukazati na taj problem i u ovo predblagdansko vrijeme u suradnji s građanima olakšamo takvim mališanima,” naglasio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac.Ovu akciju podržao i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a Dom zdravlja otišao je i korak dalje te pripremio prezentacije za roditelje.

nnn

“Dom zdravlja u svom sastavu ima pedijatrijske ambulante na području čitave županije i na taj način smo i organizirani i putem patronažne službe te kućne njege, prihvatili smo i ovu inicijativu. Sudjelovat ćemo aktivno u dijelu gdje ćemo svim dobavljačima napisati dopis te ih zamoliti da sve ove proizvode i lijekove skupimo u što većem broju, a putem svojih prezentacija kroz primarnu zdravstvenu zaštitu objasnit ćemo roditeljima na koji način mogu, vrlo jednostavno i prirodno mogu liječiti, a nadamo se i spriječiti sve ove bolesti koje su povezane uz ovo godišnje doba. Posebno ćemo se bazirati na područje Pleternice, Čaglina i Velike jer tamo je najviše djece i najviše korisnika socijalne pomoći, no aktivno ćemo sudjelovati zajedno s ostalim ustanovama i u drugim područjima u promicanju prevencije,” naglasio je ravnatelj Doma zdravlja Darko Puljašić. Akciji se pridružila i Gradska knjižnica i čitaonica posebice kroz kreativne radionice na kojima se izrađuju prigodni pokloni za osobe koje će pak donositi paketiće.

nnnn

“Kroz ove radionice sudjeluju i dvije osnovne škole – u prvoj koja je već održana sudjelovali su učenici Katoličke osnovne škole, a u drugoj radionici sudjelovat će učenici OŠ A. Kanižlića tako da i 60-tak djece sudjeluje u ovoj akciji,” rekla je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Aleksandra Pavlović dodajući kako građani mogu paketiće donijeti u knjižnicu i to u Dječji odjel u radno vrijeme odjela. Svi paketići bit će sastavljeni s obzirom na dob djeteta i veličinu obitelji, a bit će predani roditeljima prilikom prezentacija u organizaciji Doma zdravlja.

TEKST: S. Pok     FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn