HUMANITARNA AKCIJA – “Čaj za malog zmaja” i ove godine

Datum objave: 01. 12. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – I ove godine Udruga Humanum s ustanovama partnerima organizira javnozdravstvenu akciju “Čaj za malog zmaja” namijenjenu djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole koji odrastaju u uvjetima siromaštva, korisnicima zajamčene minimalne naknade s područja nadležnosti centra za socijalnu skrb Požega.

Humanitarnu akciju petu godinu zaredom zajednički organiziraju Centar za socijalnu skrb Požega, Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava Humanum, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, Grad Požega, Opća županijska bolnica Požega, Veleučilište u Požegi, Gradska Knjižnica Požega, gradske osnovne škole, vrtići Grada Požege, Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar, te Udruga Zdravi život.

“Akcija će trajati od 3. do 31. prosinca i je namijenjena djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole koji odrastaju u uvjetima siromaštva, korisnicima zajamčene minimalne naknade s područja nadležnosti centra za socijalnu skrb Požega, kojima nisu uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti koja bi im olakšala zdravstvene teškoće i ojačala imunitet. Prošlih godina prikupljeno je donacija u vrijednosti oko 70.000 kn. Najmlađih korisnika kojima se želi pomoći i olakšati zdravstvene poteškoće ove je godine 92 u ukupno 44 obitelji,” rekao je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac na konferenciji za novinare održanu u Gradskoj knjižnici na kojoj su prisustvovali i drugi predstavnici partnera u akciji. Centralno mjesto prikupljanja donacija ove godine je Centar za socijalnu skrb i Gradska knjižnica, ali se prema dogovoru donacije mogu prikupljati i na ostalim lokacijama partnera.

“Kako bismo proširili mogućnosti prikupljanja donacija udruga Humanum je otvorila i poseban podračun u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za sve donatore koji u akciji žele sudjelovati uplatom na žiro-račun. Sva prikupljena sredstva iskoristit će se za kupnju potrebnih artikala, a broj računa nalazi se na svim web stranicama partnera i udruge,” najavila je predsjednica Udruge Humanum Ivana Šag.

Zavod za javno zdravstvo i ove godine surađuje s organizatorima u prikupljanju paketa te u pripremama same akcije, te brine o poštivanju aktualnih epidemioloških mjera. Isto tako ispred ustanova partnera bit će organizirano prigodno predavanje s temama vezanim za odgoj i obrazovanje, upoznao je ravnatelj Zavoda Mato Matijević. Svoje zadovoljstvo zbog uspješne akcije važne za lokalnu zajednicu izrazili su čelnici Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu PSŽ te u ime Grada Požege pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović.

“Grad Požega se i ove godine uključio u akciju Čaj za malog zmaja i drago mi je što se u našem gradu organiziraju akcije humanitarnog karaktera, osobito akcije koje su usmjerene na zdravlje djece i mladih. U ovom izazovnom vremenu pandemije to nam je iznimno važno jer se ovdje radi o jednoj od najosjetljivijih društvenih skupina, a to su djeca u riziku od siromaštva. Istovremeno, ovom humanitarnom akcijom razvijaju se solidarnost i empatija kod djece vrtića i osnovnih škola koja sudjeluju u akciji kroz različite aktivnosti. U provedbi ove akcije svoj doprinos će dati i Grad Požega na brojne načine, oko realizacije promocija, financijske podrške i svega u skladu s mogućnostima jer važni su nam naši najmlađi sugrađani i njihova dobrobit, ali isto tako i jačanje pozitivnih osobina koje su nam osnova za bolje društvo” rekla je Petrović.

Građani mogu već od 3 prosinca pa do 24. prosinca u prostorije Centra za socijalnu skrb Požega i Gradsku knjižnicu,ali i na lokacijama svih ostalih partnera donijeti gotov poklon za malog korisnika socijalne pomoći ili barem jedan artikl, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka struke. Ideja je da to budu korisne, zdrave stvari. To može biti šal, kapa, rukavica, med, čaj, sirup za snižavanje temperature, sirup za iskašljavanje, četkice za zube, paste za zube, toplomjer, pribor za dječju higijenu.Svakoj obitelji se priprema paket prikladan za veličini obitelji i dobi djeteta, a paketi će biti predani roditeljima unutar lokalnih zajednica.

TEKST: Sanja Pok                 FOTO: Sanja Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn