HUMANITARNA AKCIJA – Čaj za malog zmaja

Datum objave: 03. 12. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – I ove godine Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji s brojnim partnerima organizira akciju “Čaj za malog zmaja”. Cilj akcije je olakšati zdravstvene poteškoće djeci iz obitelji koje žive u uvjetima siromaštva. Akcija je počela 2. prosinca i trajat će do 18. prosinca. Paketi će 23. prosinca biti predani roditeljima 77 djece u 38 obitelji unutar lokalnih zajednica u Požegi i Pleternici.

I ove godine Centar za socijalnu skrb Požega u suradnji s Domom zdravlja Požeško-slavonske županije, Zavodom za javno zdravstvo PSŽ, Veleučilište u Požegi, Udrugom Zdravi život, OŠ Antuna Kanižlića, Udrugom narodnog zdravlja Andrija Štampar, Zavodom za hitnu medicinu PSŽ te Udrugom Humanum organizira akciju “Čaj za malog zmaja”. Prošle godine prikupljeno je donacija u vrijednosti oko 70 tisuća kuna. Ove godine je akcija namijenjena za 77 djece, i to 26 djece predškolske dobi i 51 dijete nižih razreda osnovne škole, riječ je o ukupno 38 obitelji. Centralno mjesto za prikupljanje paket je Centar za socijalnu skrb u Požegi, Filipa Potrebice br. 3., ali se donacije mogu prikupljati i na lokacijama svih suradnika akcije.

“S obzirom na pozitivne rezultate i veliki odaziv tvrtki i građana u protekle tri godine odlučili smo i ove godine organizirati ovu humanitarnu akciju. Akcija je namijenjena djeci koja odrastaju u uvjetima siromaštva te im nisu uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti. Cilj nam je između ostalog, istaknuti važnost skrbi za druge koji ne mogu skrbiti za sebe. Svakoj obitelji se priprema paket prikladan za veličinu obitelji i dobi djeteta,” rekao je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac koji je akciju predstavio na zajedničkoj konferenciji za medije.

Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije uključen je u akciju i ove godine, kako u prikupljanje paketa tako i u pripremne aktivnosti. “Zavod se bavi prevencijom bolesti i promocijom zdravlja te nam je interes da to osjete i naši najmlađi sugrađani. Dr. Jasmina Kovačević održat će tako jedno predavanje za djecu i roditelje prilikom predaje paketa, a naši sugrađani već od danas u Zavod ili u Centar za socijalnu skrb donijeti korisne i zdrave stvari – od kapa, šalova i rukavica do čajeva, meda i sirupa te sredstava za osobnu higijenu i toplomjera.

Dom zdravlja kao nositelj primarne zdravstvene zaštite na području cijele županije jedan je od vrijednih partnera u ovoj akciji. “Zapravo se svakodnevno kroz naše službe patronaže i obiteljske medicine susrećemo s tim našim malim korisnicima koji su socijalno ugroženi. Dom zdravlja od prvog je dana sudjelovao na više razina, a ona najvažnija je da uključujemo svoje dobavljače. Mi smo veliki potrošač i antipiretika i svega što je potrebno za razdoblje gripe, a prošlih godina pokazalo se kako su naši dobavljači vrlo velikodušno sudjelovali u ovoj akciji donacijom paketa i potrepština koje su upravo potrebne. Svakoj obitelji pripremit ćemo paket prikladan veličini obitelji i uzrastu djece. Pakete ćemo predati roditeljima unutar lokalnih zajednica u Požegi i Pleternici 23. prosinca i vjerujem kako će to biti najsretniji dan naše akcije,” rekao je ravnatelj Doma zdravlja Marijan Višaticki.

I zaposlenici te poslovni partneri Zavoda za hitnu medicinu spremni su donirati potrebne stvari za ovu akciju , naglasio je ravnatelj Fabijan Barišić, a svoj doprinos daje i Udruga Humanum kao ovogodišnji nositelj akcije. “Kako bismo proširili mogućnosti prikupljanja donacija Udruga je otvorila poseban račun u svrhu prikupljanja novčanih sredstava za sve moguće donatore koji bi u akciji htjeli sudjelovati uplatom na žiro račun. Sva prikupljana sredstva iskoristit će se za kupnju artikala za pakete koji će biti podijeljeni korisnicima. Broj račun nalazi se na svim plakatima i lecima te na web stranicama partnera a on je sljedeći- HR6623900011500163241; otvoren u Hrvatskoj poštanskoj banci.,” rekla je predsjednica udruge Ivana Šag.

U akciju se uključio i Dječji vrtić Jakšić koji će priloge prikupljene za Sv. Nikolu usmjeriti za “malog zmaja”, a 13. prosinca bit će organizirano i humanitarno “Hodanje do zdravlja” u organizaciji Grada Požege, Udruge Zdrav život, Veleučilišta u Požegi i Zavoda za javno zdravstvo sa startom u 17,00 sati u Parku kod Nikole Tesle.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn