HSS STARO PETROVO SELO: Zatvaranje pružnog prijelaza Crnogovci – nedopustivo!

Datum objave: 21. 4. 2020. | Kategorija: Društvo

STARO PETROVO SELO – Izgradnja pružnog prijelaza kod Crnogovaca nije dio plana modernizacije željezničke pruge Novska-Nova Gradiška-Slavonski Brod-Vinkovci-Vukovar, a Crnogovce se sa sjedištem općine planira spojiti paralelnom cestom uz prugu koja će voditi od sadašnjeg prijelaza do budućeg deniveliranog prijelaza u Starom Petrovom Selu. HSS-ovci Starog Petrovog Sela smatraju to neprihvatljivim i pokrenuli su peticiju protiv ukidanja pružnog prijelaza.

Saborski zastupnik Davor Vlaović pisanim putem je zatražio obrazloženje, od ministra prometa, o razlogu ukidanja i zatvaranja željezničkog prijelaza koji spaja Gornje Crnogovace, Donje Crnogovace i Laze sa središtem općine – Starim Petrovim Selom.

Ministar je odgovorio, bez obrazloženja, da izgradnja pružnog prijelaza kod Crnogovaca nije dio plana modernizacije željezničke pruge Novska-Nova Gradiška-Slavonski Brod-Vinkovci-Vukovar, a Crnogovce sa sjedištem općine planiraju spojiti paralelnom cestom uz prugu koja će voditi od sadašnjeg prijelaza do budućeg deniveliranog prijelaza u Starom Petrovom Selu.

To nije prihvatljivo – zaključili su čelnici petrovoselskog HSS-a Dragan Radić i Zvonko Arić nakon što im je saborski zastupnik Vlaović pokazao ministrov odgovor. Za buduću cestu potrebno je najprije riješiti vlasničke odnose. Cesta nije postojeća ,a zemljište je privatno. Tko će platiti troškove? Općina , građani samodoprinosom ili Hrvatske željeznice? Građani nemaju, Općina ima prioritetnije investicije, a Hrvatske željeznice neka izgrade nadvožnjak – zaključili su HSS-ovci.

Petrovoselci traže željeznički prijelaz kod Crnogovaca i pozivaju ministra Olega Butkovića u Crnogovce neka objasni stanovnicima zašto predlaže zatvaranje prijelaza, kojom studijom i koji su stručnjaci to predložili, pitaju se stanovnici naselja koji ostaju bez ceste koja ih spaja s ostatkom svijeta. Pozivaju građane da potpišu peticiju: „Izgradite nadvožnjak. Želimo ostati dio općine Staro Petrovo Selo“

Za 300 stanovnika Gornjih i Donjih Crnogovaca i Laza taj pružni prijelaz život znači jer oni tom cestom idu liječniku, u općinu, u školu, u crkvu i to od 13. stoljeća kada je prvi spomen naselja. To je poljoprivredni kraj u kojem egzistira 5-6 farmi na kojima su zaposlene mlade obitelji i žele tu ostati živjeti. Te farme imaju 750 goveda u tovu, proizvode više od milion litara mlijeka, uzgajaju nekoliko stotina svinja i više od 100.000 kljunova peradi.
Svi zainteresirani za potpisivanje peticije protiv ukidanja pružog prijelaza mogu to učiniti na linku: https://forms.gle/GTQBri1JdmpNMECz6

TEKST: S. P.          FOTO: HSS

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn