HRVATSKI ŠKOLSKI MUZEJ U GRADSKOM MUZEJU NOVA GRADIŠKA – Putovanje školskim sustavom kroz dva i pol stoljeća

Datum objave: 09. 4. 2022. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Gradski muzej Nova Gradiška nastavlja sa sjajnom praksom suradnje s brojnim uglednim nacionalnim muzejima. Nakon izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca Novogradiščanima je u stigao Hrvatski školski muzej s vrijednim izložbama- “Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj 1849.-2009.” i „Školski dokumenti Arhivske zbirke Hrvatskog školskog muzeja”, oplemenjenim zanimljivim dodatakom- građom koju su muzeju na posudbu ustupile sve novogradiške osnovne i srednje škole.

Želite li naučiti ponešto o školskim dokumentima, nekadašnjim „valjanim“ načinima fizičkog kažnjavanja učenika, razdoblju kada se učiteljice nisu smjele udavati i još mnogočemu zanimljivom, navratite do atraktivnog prostora potkrovlja Gradskog muzeja Nova Gradiška gdje vas, sve do kraja lipnja i službenog završetka školske godine, očekuju dvije vrijedne izložbe. Nastavak je to sjajne prakse suradnje s brojnim uglednim nacionalnim muzejima koja je, ovaj put, nakon izložbe Muzeja krapinskih neandertalaca koja je oduševila brojne male i velike, rezultirala gostovanjem Hrvatskog školskog muzeja. Riječ je o izložbama “Učiteljice i učitelji u Hrvatskoj 1849.-2009.” i „Školski dokumenti Arhivske zbirke Hrvatskog školskog muzeja”, oplemenjenim zanimljivim dodatakom- građom koju su Gradskom muzeju na posudbu ustupile sve novogradiške osnovne i srednje škole.

Riječ je o iznimno informativnom i edukativnom “putovanju” nacionalnim školskim sustavom kroz protekla dva i pol stoljeća koje glavni naglasak ,i to s punim pravom, stavlja na učitelje i učiteljice koji su, uz odgojnu i obrazovnu, nekada imali i prosvjetiteljsku ulogu. Uz priču o razvoju školskog sustava koji je prolazio i pratio i različite društveno-povijesno-političke mijene, dokumente koji predstavljaju dokaz o svladanim kompetencijama tijekom obrazovanja, izložba nudi i pogled na niz zanimljivih dokuemenata poput pohvalnica, imenika, dnevnika rada, matičnih ali i zlatnih odnosno počasnih knjiga u koje su upisivani daroviti učenici čija su imena čitana na završnim školskim priredbama, kao i onih crnih, sramotnih , punih imena učenika kojima su izrečene disciplinske mjere.

Sjajnu izložbu čije su otvorenje pratili brojni aktivni i umirovljeni novogradiški prosvjetari otvorio je ravnatelj Gradskog muzeja Miroslav Pišonić, a o njenom sadržaju progovorile autorice-Sonja Gaćina Škalamera, muzejska savjetnica, arhivistica u Hrvatskom školskom muzeju i Štefka Batinić, viša knjižničarka, kustosica koja je izrazila zadovoljstvo gostovanjem u Novoj Gradiški i naglasila važnost suradnje s drugim ustanovama. Zanimljiva priča o razvoju školstva ali i društva u cijelini i učiteljima i učiteljicama sve zainteresirane čeka u Gradskom muzeju Nova Gradiška do kraja lipnja.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO:GMNG

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn