HRVATSKI SABOR KULTURE – Prvi ovogodišnji seminar HRSK uspješno okupio 40-ak tamburaša u Slavonskom Brodu

Datum objave: 09. 3. 2020. | Kategorija: Kultura

SLAVONSKI BROD – Hrvatski sabor kulture i Folklorni ansambl Broda proteklog su vikenda u Slavonskom Brodu uspješno organizirali Seminar za voditelje i članove tamburaških orkestara i sastava uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Riječ je o jednom od brojnih edukacijskih programa u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, krovne udruge kulturno-umjetničkog amaterizma u RH koja okuplja 1050 kulturno-umjetničkih udruga iz cijele države.

Više od 40 tamburaša iz Slavonskog Broda i Hrvatske aktivno je sudjelovalo u dvodnevnoj glazbenoj radionici održanoj 7. i 8. ožujka 2020. godine, a koju su vodili iskusni pedagozi Dražen Varga i Petar Varga. Velik broj mladih svirača prvi je put zajednički zasviralo u seminarskom orkestru s ciljem usavršavanja u tehnici sviranja tambure te upoznavanju s novom glazbenom literaturom. Osim individualnog rada s voditeljima, seminaristi su se upoznali s metodikom rada u tamburaškom orkestru kao i dirigiranjem odabranih djela iz pera Dražena Varge. Ovakvi edukacijski seminari rijedak su primjer stručnog usavršavanja glazbenika i njihovih voditelja u Republici Hrvatskoj u kojoj djeluje velik broj amaterskih orkestara i sastava.

Folklorni ansambl Broda drugi je put bio domaćin nacionalnog tamburaškog seminara čime je dodatno doprinio promociji Slavonskog Broda i Županije Brodsko-posavske kao važnog središta tamburaštva u Lijepoj našoj.

Dodatnu vrijednost za polaznike Seminara pružio je posjet jedinstvenom Muzeju tambure u kazamatu Tvrđave Brod gdje su predstavnici Brodske udruge tamburaša predstavili dio njihove bogate muzejske građe. Jedinstven prikaz povijesti ovog vrijednog hrvatskog tradicijskog glazbala i njegovog razvoja, koji su kroz Muzej detaljno prikazali poznati glazbeni pedagog Mihael Ferić i glazbalar i glazbenik Mladen Jurković uz pomoć Brodske udruge tamburaša, brojnim polaznicima Seminara omogućilo je dodatnu edukaciju o tamburi i njezinoj vrijednosti u cjelokupnoj tradiciji i hrvatskoj kulturi.

IZVOR: hrsk.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn