HRVATSKI SABOR KULTURE – Održan prvi dio 26. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Datum objave: 21. 10. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, 19. listopada 2019. godine u Centru za kulturu u Čakovcu održan je prvi dio 26. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Na Susretu je nastupilo oko 380 folkloraša unutar 10 hrvatskih ansambla i skupina te gostiju iz Slovenije i Bosne i Hercegovine, a Požeško-slavonsku županiju predstavljalo je GKUD “Požega” .

Sudionici dijela 26. susreta, kategorija koreografiranog folklora u Čakovcu bili su HFD “Jadro” Solin, KUD “Belica” Belica, KUD “Delovi” Delovi, Varaždinski folklorni ansambl, Društvo za očuvanje i promicanje kulturne tradicijske baštine “Etno Siscia” Sisak, KUD “Tena” Đakovo, GKUD “Požega” Požega, KUD “Nova zora” Donja Lomnica, FA “Matija Gubec” Karlovac, KUD “Metković” Metković te gosti FS “Klas” Horjul i HKUD “Hercegovac” Široki Brijeg.

Po završenim izvedbama, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Stjepan Sremac, Ivančica Ivkanec, muzejska savjetnica i Petar Varga prof. ,održalo je okrugli stol sa sudionicima i proglasilo najuspješnije.
1. Nagrada Hrvatskog sabora kulture otišla je Varaždinskom folklornom ansamblu
2. Nagrada HSK pripala je FA “Matija Gubec” iz Karlovca i KUD-u “Tena” Đakovo, dok je
3. Nagrada HSK otišla u Metković, KUD-u “Metković”.

Drugi dio 26. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kategorija izvornog folklora održat će se u Sisku 26. listopada 2019. godine. Sudionici, njih oko 500-tinjak, dolaze iz svih krajeva Hrvatske, a dolaze i gosti iz Bosne i Hercegovine. Požeško-slavonsku županiju predstavljat će HKUD Slavonija iz Jakšića.

TEKST: S. P.       FOTO: HSK

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn