HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA – Održan okrugli stol na temu prijenosa poslova ureda državne uprave na županije

Datum objave: 17. 11. 2019. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Poslovni dnevnik i Hrvatska zajednica županija organizirali su u petak 15. studenoga okrugli stol na temu povjeravanja poslova ureda državne uprave županijama.Niz poslova koji su građani do sada obavljali u uredima državne uprave-od procjene vrijednosti nekretnina do braniteljskih pitanja, od 1.siječnja iduće godine, biti će povjereni županijama kako bi se podigla kvaliteta usluge i racionalizirala javna uprava.

Objedinjavanjem i samostalnim izvršenjem aktivnosti unutar različitih resora županije će moći značajnije participirati u vlastitoj lokalnoj zajednici te građanima i poduzetnicima omogućiti rješavanje brojnih predmeta na jednom mjestu. Do kraja godine bit će izmijenjeno 66 zakona kako bi županije, od 1.siječnja 2020.godine, preuzele 200 poslova državne uprave.

Cilj vraćanja na sustav kakav smo u državi imali do 2001.godine je osigurati građanima bržu i jednostavniju dostupnost različitim administrativnim uslugama. Poslovi koji će se posebnim zakonima povjeriti županija prvenstveno se odnose na upravna područja gospodarstva- obrt, ugostiteljstvo, turizam, trgovinu, cestovni prijevoz, društvenih djelatnosti-hrvatski branitelji, sport, predškolski odgoj, školstvo, kulturu, te opće uprave- državne matice, registri birača, udruge. Način je ovo na koji će se usluge maksimalno približiti građanima, ne samo lokacijski, već i administrativno, te pojednostaviti i ubrzati rješavanje predmeta.

Preuzimanje poslova ureda državne uprave bila je tema okruglog stola u organizaciji Poslovnog dnevnika i Hrvatske zajednice županija na kojem su sudjelovali čelni ljudi jedinica regionalne samouprave iz cijele Hrvatske. Davanje većih ovlasti jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave kroz funkcionalnu, ali i fiskalnu decentralizaciju temeljeno je na načelu supsidijarnosti prema kojem poslove iz domene javne vlasti treba obavljati na razini najbližoj građanima. Građane ne zanima što piše na pečatu, već brzina i efikasnost javne uprave, čulo se na okruglom stolu. Funkcionalnom decentralizacijom županija racionalizirat će se i pojednostaviti procesi te povećati efikasnost obavljanja poslova što će dugoročno dovesti do ušteda u sustavu.

Objedinjavanjem i samostalnim izvršenjem aktivnosti unutar različitih resora, županije će tako moći značajnije participirati u vlastitoj lokalnoj zajednici te građanima i poduzetnicima omogućiti rješavanje brojnih predmeta značajno brže i na jednom mjestu, zaključeno je na okruglom stolu na kojem su sudjelovali župani Krapinsko zagorske i Međimurske županije Željko Kolar i Matija Posavec, zamjenici Šime Vicković (Zadarska), Tomislav Paljak (Varaždinska), Ante Šošić (Splitsko-dalmatinska), Vedran Neferović (Požeško-slavonska), Stjepan Bošnjaković (Brodsko-posavska), Nadica Žužak (Zagrebačka), Josip Dabro (Vukovarsko-srijemska) te pročelnici Damir Lasić iz Grada Zagreba i Marina Jarnjević iz Karlovačke županije.

TEKST: S. T.      FOTO: hrvzz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn