HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA PSŽ – O ujedinjenju umirovljeničkih stranaka i obiteljskoj mirovini

Datum objave: 11. 10. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Predsjednik Požeško-slavonske Hrvatske stranke umirovljenika Ivan Delić i predsjednik Gradske organizacije HSU-a Požega Svetislav Marić održali su konferenciju za medije na kojoj su govorili o inicijativi središnjice za ujedinjenjem svih umirovljeničkih stranka te o obiteljskoj mirovini.

Hrvatska stranka umirovljenika osnažena je u Hrvatskom saboru ulaskom saborskog zastupnika Tomislava Žagara. Očekuju kako će Klub HSU u Saboru uskoro imati šest zastupnika čime će ostvariti temelj za intenzivniji rad, ali i rezultate. “Središnji odbor stranke pokrenuo je inicijativu za ujedinjenje svih političkih stranaka s umirovljeničkim predznakom do kraja godine. Rukovodstva tih stranaka na svim razinama ušla bi u rukovodstva HSU, a čelnici tih stranaka iskazali su razumijevanje za tu inicijativu,” rekao je Ivan Delić.

Hrvatska stranka umirovljenika, dodao je, ima mjerljive rezultate i mjere koje su u zadnjih 15 godina priskrbile umirovljenicima dodatnih 60 milijardi kuna. Osvrnuo se na prijedloge uvođenja nacionalne mirovine bez obzira na uplatu doprinosa i radni staž. “Nemamo ništa protiv da naši stariji sugrađani koji nemaju prihoda ili imovine dobiju pomoć od države, ali to se ne može zvati mirovinom i ne može isplaćivati iz mirovinskog sustava u kojeg su stotine tisuća naših ljudi uplaćivale novac cijeli radni vije. Smatramo da je to populistički korak, podilaženje u predizborne svrhe i to najsiromašnijem dijelu naših građana,” rekao je Delić.

Dodao je da se HSU zalaže za obiteljske mirovine što uključuje pravo supružnika da uz vlastitu mirovinu imaju pravo primati i dio mirovine preminulog supružnika.”Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža, plaćali doprinose, a onda, primjerice, jedan od njih premine brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeće uplate doprinosa ode u vjetar. Država jednostavno taj dio ne priznaje. S jedne strane, Vlada želi iz mirovinskog sustava plaćati nacionalnu mirovinu svima koji nemaju radnog staža i nisu uplaćivali doprinose, a s druge strane supružnik koji je cijeli život uplaćivao doprinose sa svojim bračnim drugom, nema pravo na dio mirovine preminuloga,” rekao je Delić.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn