HRVATSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA PLETERNICA – Otvorena izložba akademske kiparice Tatjane Kostanjević

Datum objave: 05. 3. 2022. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici u Pleternici, povodom Dana žena, otvorena je izložba “Ples je sestra muzike, poezije i plesa” akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

“Lightmotiv koji smo odabrali za ovu izložbu “Ples je sestra muzike, poezije i skulpture”, što je rekao Matoš prisustvujući prije 120 godina jednom koncertu i plesu Isadore Duncan. Ona je moja inspiracija, a moje bijele skulpture upravo su posvećene jednoj velikoj ženi, reformatorici plesa. Činilo mi se da je prigodno postaviti jednu žensku izložbu za Dan žena. U svom radu bavim se pokretom u skulpturi, a na ženskom liku u pokretu radim već godinama. Žena se neprestano pojavljuje u prikazima tijekom povijesti umjetnosti. Ali, usudila bi se reći, kada muškarac modelira i crta ženu kao da tome prilazi s jedanim filterom, muški filterom i sve ostaje opisno. Kada žena modelira ženu, uvijek je osobna priča, bez posrednika, duboko osjećajna.Voljela bih da i vi otkrijete jednu svoju priču gledajući skulpture i priču o ženi plesačici,”pojasnila je autorica Kostanjević.

Početni korak ka realizaciji ove izložbe napravila je požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je i osobno prisustvovala otvorenju. “Priča o ovoj izložbi kreće možda još prošle godine motivirana mojim susretom s kiparicom. Pravog umjetnika zapravo upoznate gledajući njegove radove, kada zamijetite u prostoru nešto što vas zaintrigira. Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što večeras u prostoru Hrvatske knjižnice i čitaonice u Pleternici, u gradu i Županiji gdje su na čelu žene, možemo u prigodi Dana žena otvoriti izložbu naše Požežanke, s temom o ženi koju opet – postavlja žena. Prepoznatljiva je ovdje snaga i elegancija žene i to je poruka ove izložbe: da su žene snažne te imaju vrlo veliku društvenu ulogu.Zahvaljujem autorici, Knjižnici i gradonačelnici na prihvaćenoj ideji da se ova izložba održi ovdje, a ona prerasta okvire ne samo Grada Pleternice nego i Požeško-slavonske županije,” rekla je županica Jozić otvarajući izložbu.


I pleternička gradonačelnica Marija Šarić istaknula je zadovoljstvo uspješnim nastavkom realizacije ideje izložbi tokom cijele godine u pleterničkoj knjižnici.”Ono što iznimno veseli su ovakve izložbe poput ove izložbe skulptura autorice Kostanjević, koje su na iznimno visokoj razini. Zahvaljujem kiparici što daje jednu posebnu notu našoj knjižnici i što nas je počastila svojim dolaskom i skulpturama, a također  i našoj županici na podršci, koja nas je upoznala s kiparicom,” zaključila je Šarić.

TEKST: S. P.                FOTO: Grad Pleternica

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn