HRVATSKA AGENCIJA ZA POLJOPRIVREDU I HRANU – U Kutjevu otvoren Laboratorij za senzorna ispitivanja vina

Datum objave: 11. 5. 2021. | Kategorija: Gospodarstvo

KUTJEVO – U Kutjevu je 11. svibnja otvoren Laboratorij za senzorna ispitivanja vina Centara za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. U sklopu otvorenja sazvana je i stručna Komisija za organoleptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina te održana senzorska analiza.

Kutjevo je u Hrvatskim razmjerima zasigurno najpoznatije vinogradarsko-vinarsko mjesto, čije se ime veže uz tradiciju dugu gotovo 800 godina, visoku kvalitetu vina i našu naznačajniju vinsku sortu Graševinu. Područje vinogorja Kutjevo s 464 proizvođača grožđda i vina, s više od 1300 hektara vinogradarskih nasada te udjel od 15 posto od ukupnih količina koje se stavljaju na tržište, pripada u skupinu najvažnijih vinogradarsko-vinarskih područja u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na značaj ovoga područja unutar regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, otvaranjem laboratorija, vinarima će se pružiti dodatna podrška u poslovnom procesu, s ciljem unapređenja cijelog vinogradarsko-vinarskog sektora, rečeno je na svečanosti otvaranja na kojoj su uz predsjednika upravnog vijeća HAPIH-a prof.dr.sc. Krunoslava Karalića, sudjelovali predstavnici Udruge Kutjevački vinari, gradonačelnik Kutjeva Josipa Budimir, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha te izaslanica ministrice poljoprivrede ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić.

“Veliko nam je zadovoljstvo što se na ovaj način približava vinarima i vinogradarima mogućnost ocijenjivanja vina i što se tako dodatno unapređuje proizvodnja vina na ovom području,” Zokić.

Uz zahvalu Gradu Kutjevu i gradonačelniku Budimiru na materijalno-tehničkoj pomoći, Krunoslav Karalić je naglasio: “Ovo je naša prva ispostava regionalnog ureda za Slavoniju i hrvatsko Podunavlje upravo s ciljem da bi smo implementirali Zakon o vinu, sva ona rješenja u cilju marketinga i označavanja vina, kako bi smo što kvalitetnije surađivali s proizvođačima te im omogućili što jednostavnije poslovanje, i to upravo ovdje u središtu proizvodnje vina.”

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir naglasio kako je ponosan što je upravo u Kutjevu otvoren laboratorij za senzorna ispitivanja vina. Izrazio je uvjeren kako će taj projekt dati značajnu podršku proizvođačima.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn