HPD GOJZERICA POŽEGA – U tri dana, četiri vrha

Datum objave: 29. 11. 2023. | Kategorija: Lifestyle

POŽEGA – Planinari HPD Gojzerica Požega proteklog vikenda kroz tri dana, obišli su četiri značajna planinska vrha na području Pelješca, Korčule i Dubrovačkog zaleđa.

Vesela ekipa okupila se u Požegi u petak 24. studenog 2024. godine i krenula kombijem prema Dubrovniku preko BiH. Cijelu noć i prijepodne vozili su se do odredišta Kune Konavalske, otkuda kreće uspon na Ilijin vrh – 1234 mnv, koji se nalazi na planini Snježnici u Dubrovačkom zaleđu. Stigavši na cilj nakon 12-satne vožnje, odmah su krenuli s usponom na vrlo strmu planinu. Vremenski uvjeti nisu bili baš najbolji, jer vidljivost nije bila dobra zbog guste magle, a ”visila” je i kiša. Stigavši na vrh osjetili su vjetar i prve kapi kiše tako da se gore nisu dugo zadržavali, a osim toga ni vidljivost nije bila neka. Spustivši se s planine odmah su krenuli na trosatnu vožnju prema Orebiću, gdje ih je čekao smještaj.

Drugo jutro dočekala ih je ponovno loša prognoza te su se odlučili krenuti trajektom na Korčulu i popeti vrh Kom 508 mnv. Trajekt ih je brzo prebacio, pa su mogli nastaviti vožnju kombijem do farme Mala Kapja, gdje je bio početak staze za uspon. Stigavši na goletni kameni vrh, mogli su uživati u prelijepom pogledu na Mosor, Biokovo, Pelješac, Mljet, Lastovo, Hvar, Brač i udaljeni Vis, a cijeli otok Korčula također im je bio kao na dlanu. Nakon kraćeg odmora i uživanja, spustili su se do vozila i vratili u Orebić.

Odmah po silasku s trajekta nastavili put Bilopolja, gdje je bio start za najzanimljiviju i najzahtjevniju točku ovog izleta, vrh Sveti Ilija – 960 mnv, najviši vrh Pelješca. Staza je krenula pokraj napuštenog samostana, gdje su se uspjeli osladiti zrelim plodovima naranači, koje su rasle na divlje. Staza na Svetog Iliju odmah je krenula žestoko i strmo, a kako su se penjali pojačavala je bura. Vjetar je ”brijao” do iznemoglosti, propirujući sve do kostiju. Bile su potrebne kape i rukavice te toplija odjeća ispod vjetrovki. Sve se to brzinski oblačilo, kako bi se tijelo zagrijalo i zaštitilo od nesnosnog osjećaja hladnoće. Iako temperatura nije bila ni blizu nuli, osjećaj hladnoće je pojačavala žestoka bura te je boravak u planini bio znatno otežan. Sve to je prisililo naše planinare da pruže korak i ubrzaju svoj dolazak na vrh, gdje ih je očekivao jedan od najljepših pogleda na Jadranu. Stigavši gore mogli su uživati u nestvarnim vidicima u smjeru Korčule, Biokova, Mosora, Konavala, Mljeta, Hvara i ostalih obližnjih otoka.

Povratak je bio efikasan i brz, zbog poticaja od strane pobješnjelog vjetra koji nije posustajao. Po povratku u apartman bili su ponosni svime ostvarenim u dva posljednja dana, jer im je ostao još samo jedan vrh za sutra te povratak kući. U ranu zoru bio je doručak i kretanje, uz odjavu iz apartmana te polazak prema posljednjoj destinaciji. Također na Pelješcu iznad sela Žuljana, strpljivo ih je čakao posljednji div Sveti Ivan 470 mnv s odličnim pogledoma na Pelješac, Mljet i Dubrovačko zaleđe. Uspon nije bio lak, što zbog umora, što zbog uske, kamenite i strme staze. Svejedno ova ekipa nije posustala i ubrzo se našla na vrhu, ostvarivši tako sve zacrtane ciljeve. Pogled je opet bio veličanstven kao i kod većine jadranskih vrhova, ali duži boravka na vrhu nije dolazio u obzir, zbog oštre bure i žurbe kući. Po silasku brzo su se presvukli i krenuli na dug put kući, ali ovaj puta preko svima dragog Pelješkog mosta. Po povratku u Požegu završila je još jedna uspješna avantura, tijekom koje su planinari HPD Gojzerica Požega uspješno ispenjali četiri vrha u tri dana. ”Do iduće zgode i nezgode!” – poručio nam je organizator i vodič ovog planinarskog izleta, Višeslav Turković.

TEKST: S. P./ V. T.                   FOTO: HPD Gojzerica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn