HPD GOJZERICA POŽEGA – Ljepote Velebita za trajno pamćenje

Datum objave: 04. 10. 2019. | Kategorija: Susreti

POŽEGA -Članovi planinarskog društva ”Gojzerica” i jedan član ”Bršljana” iz Osijeka prošli su vikend posjetili Srednji Velebit. Razlog ovog izleta bio je osvajanje određenih točaka Hrvatske planinarske obilaznice, ali i čisto uživanje u ljepotama Velebita s pogledom na more.

Prvog dana izleta, 27. rujna, stigli su na polazišnu točku i mjesto smještaja Baške Oštarije. Baške Oštarije (927 mnv) naselje je na velebitskom prijevoju između Gospića i Karlobaga. To je bila baza za izlete HPD Gojzerica Požega slijedeća tri dana. Prvi dan obišli su kružnu turu: Baške Oštarije (Ripište) – vrh Metla (1288 mnv) – vrh Filipov kuk (1055 mnv) – vrh Ljubičko brdo (1320 mnv) – Baške Oštarije (Ripište) i sa zalaskom sunca vratili su se u bazu na večeru i odmor. Drugog dana izleta, 28. rujna, rano ujutro uslijedilo je ustajanje i cjelodnevna tura. Početna točka bila je Dabarska kosa (943 mnv) – prijevoj iznad Ravnog Dabra i na tom mjestu Premužićeva staza koja presijeca cestu Sušanj – Štirovača.

Staza je vodila kružnom turom: Dabarska kosa – vrh Visibaba (1160 mnv) – Bačić kosa – križanje pod Bačić kukom – vrh Bačić kuk (1304 mnv) – križanje pod Bačić kukom – Budakovo brdo (1317 mnv) – Prikinuto brdo – Dabarska kosa. Umjesto spuštanja u Ravni Dabar izabrali su povratak preko Prikinutog brdo i Premužićeve staze. Nakon uspona na vrh Visibaba, otvorili su ruksake, doručkovali i kratko uživali u pogledu na vapnenački niz Dabarskih kukova. Ovaj vapnenački niz počinje na zapadu s Bačić kukom, a završava na istoku s Filipovim kukom. Mlađi dio ekipe s veseljem je ispenjao završni i zahtjevni dio uspona na Bačić kuk (svakako najimpresivniji u nizu velebitskih kukova). Cjelodnevna tura završila je u sumrak, a ekipa se vratila u bazu gdje ih je čekala odlična lička tjestenina s velebitskim začinskim biljem. Nakon napornog dana, večere i poznatog Velebitskog piva vrlo brzo su zaspali.

Ujutro trećeg i posljednjeg dana, u nedjelju 29. rujna, ekipa se ustala nešto kasnije kako bi se što bolje odmorili. Slijedila je kružna tura: Stupačinovo – Kamenica – Kuk od Pećice (1265 mnv) – vrh Kiza (1274 mnv) – Stupačinovo. Bio je to dan za razbibrigu – uzeli su “šlape” i popeli se na vrh Kize, jer “ti geni češki (pemski)”(veći dio ekipe nosio je prezime Jakoubek). Na samom kraju spustili su se u Karlobag, gdje su kao dabrovi skočili u vodu. Hladno i osvježavajuće more od nekih 15-16 stupnjeva razbistrilo im je um i opustilo mišiće, dok ih je sunce ugodno ugrijalo.  “Zahvaljujemo Draženu na odlično organiziranom i vođenom izletu, te svim mladim ”Gojzericama” koje su svojom pozitivnom energijom nadahnule ovaj izlet. Vraćamo se uskoro!” poručile su “Gojzerice”.

IZVOR: HPD Gojzerica

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn