HNB: Sanacija Sberbank d.d. – novi vlasnik Hrvatska poštanska banka d.d.

Datum objave: 02. 3. 2022. | Kategorija: Gospodarstvo

POŽEGA – Jedinstveni sanacijski odbor donio je, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbankom.

Odlučeno je da se sanacija provede prodajom, tako da novi vlasnik Sberbanka postaje Hrvatska poštanska banka, a Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenoga sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100 posto temeljnoga kapitala Sberbanka, navodi se u priopćenju HNB-a

Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.”To znači, između ostalog, da će Sberbank od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija”, kažu u HNB-u. Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56 posto u aktivi bankovnog sustava šesta je po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

Nakon isteka moratorija za klijente Sberbanka, uklanja se limit raspoloživoga dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena. “Rješenje o sanaciji Sberbanka prodajom doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes te klijenti ove banke,”ističu u HNB-u.

TEKST: S. P.            FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn