HKUD SLAVONIJA JAKŠIĆ – Jakšićki folkloraši na Državnoj smotri izvornog folklora

Datum objave: 25. 10. 2019. | Kategorija: Kultura

JAKŠIĆ – HKUD „Slavonija“ iz Jakšića nastupit će 26. listopada među 30 folklornih skupina na 26. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Sisku. Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 26. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama.

26. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina održava se u organizaciji Hrvatskog sabora kulture dva posljednja vikenda u listopadu. Nakon GKUD Požega koji su 19. listopada u Čakovcu predstavljali Požeško-slavonsku županiju u kategoriji koreografiranog folklora, kao predstavnici Požeško-slavonske županije u kategoriji izvornog folklora nastupit će Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Slavonija” iz Jakšića, u društvu najuspješnijih folkloraša iz 13 hrvatskih županija.

Jakšićani su se, na čelu s predsjednikom Dariom Pažinom intenzivno pripremali za nastup ,a uz njih će se predstaviti kulturno-umjetnička društva i ansambli iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Zagrebačke, Karlovačke, Ličko-senjska, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Program Susreta natjecateljskog je karaktera te ga prati stručno povjerenstvo koje će dodijeliti Prvu, Drugu i Treću nagradu Hrvatskog sabora kulture, a najuspješniji ansambli nastupit će na Razglednici 9 kulturno-umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske u svibnju 2020. godine. Donatori „Kruh Vuk d.o.o“ i „Svijet tambura Katulić“ ove će godine najuspješnije nagraditi parom obuće i instrumentom, a Hrvatski sabor kulture svojim folklornim izdanjima.

Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 26. susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 20 te putem jednog samostalnog pregledavanja. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do rujna okupile 200 folklornih skupina i više od 6200 folklornih amatera.Susret se odvija uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Grada Čakovca i Sisačko-moslavačke županije.

TEKST: S. P.         FOTO: S. P.

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn