HEFERER FESTIVAL U NOVOJ GRADIŠKI – Pred domaćom publikom tenor Matej Predojević Petrić i Mario Penzar na orguljama

Datum objave: 01. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Zahvaljujući organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, Umjetničke radionice Heferer- prve hrvatske gradione orgulja, harmonija i glasovira, župnog ureda BZBDM, Grada Nova Gradiška i ogranka Matice Hrvatske, novogradiški su poklonici ozbiljne glazbe mogli uživati u još jednom vruhunskom kulturnom događaju, novom Heferer festivalu. Kao izniman akustičan prostor, ispit je još jednom položila i crkva Svete Terezije Avilske, što su potvrdili i izvođači- novogradiški tenor Matej Predojević Petrić i Mario Penzar, istaknuti hrvatski orguljaš.

Crkva Svete Terezije Avilske, arhitektonski biser grada i značajan kulturno-povijesni spomenik Nove Gradiške još se jednom potvrdila i kao vrhunska glazbena pozornica, prostor iznimne akustičnosti stvoren za ljudski glas i zvuk orgulja. Prepoznaju to već godinama i Koncertna direkcija Zagreb i Umjetnička radionica Heferer, prva hrvatska gradiona orgulja, harmonija i glasovira, zaslužna i za instrument u novogradiškoj crkvi, partneri koji su, zajedno s, iznimno aktivnim ogrankom Matice Hrvatske, župnim uredom BZBDM i Gradom Nova Gradiška, za poklonike pravih umjetničkih vrijednosti, organizirali još jedan koncert za pamćenje.

Nakon što su prostor do sada „osjetila“ brojna svjetski poznata imena klasične glazbe, novogradiškoj se publici, na domaćem, svom terenu, ovaj puta predstavio Matej Predojević Petrić, iznimno talentirani mladi tenor, student pete godine integriranog prijediplomskog i diplomskog studija pjevanja u klasi prof.Dunje Vejzović na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Uz Mateja, pred poklonicima klasike, „nastupio“ je i Mario Penzar, istaknuti hrvatski orguljaš.

“ Zahvaljujući činjenici da sam od ranije surađivao s Heferer festivalom, našim najvećim orguljaškim festivalom, na otoku Rabu i u Klanjcu, gospodin Heferer mi je ponudio priliku da nastupim i u svom rodnom gradu. Nisam dvojio, odmah sam pristao. Uvijek je lijepo nastupiti na „domaćem terenu“, kući je uvijek pozitivno ozračje, ali i veliki ispit nastupiti pred svojom publikom. Istovremeno, vidjeti ponovno drage prijatelje, obitelj, sugrađane i nastupiti ispred njih, neizmjerno je zadovoljstvo.Pjevati, uz to, još i u crkvi, posebno je duhovno iskustvo, i ljudsko i umjetničko, a vjerojatno je sličan doživljaj i publici.Uvijek se veselim nastupima u rodnom gradu i nadam se da ću uspijeti ostati slobodan umjetnik tako da mogu nastupati diljem svijeta i ponovno se vraćati ovdje“, kaže Matej Predojević Petrić.

Prostorom Crkve svete Terezije Avilske u kojoj je, nakon dosta godina, ponovno nastupio , novogradiškom publikom, te prije svega, orguljama, iznimno je zadovoljan i Mario Penzar, istaknuti hrvatski orguljaš, profesor na Muzičkoj akademiji. “ Orgulje su poput ljudi, svaki instrument je jedinstven i različit od svih drugih, svaki od njih ima jedinstven zvuk te pruža brojne mogućnosti za stvaranje glazbe. Instrument je to za koji postoji interes i među mladima i vrijedno je napomenuti da danas u Hrvatskoj imamo veliki broj sjajnih mladih glazbenika koji svojim umjetničkim radom pridonose obogaćivanju hrvatske glazbene scene.“, upoznao je Penzar, istaknuvši i kako su suradnja i nastup s Matejom, za njega novo iskustvo, ali obzirom da i inače surađuje s učenicima Dunje Vejzović, veseli ga zajedničko muziciranje. Istinski je uživala i novogradiška publika.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: F.S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn