HDZ TRI SLAVONSKE ŽUPANIJE O 22 MILIJARDE EURA ODOBRENIH HRVATSKOJ: “Ovo je povijesna prilika za Slavoniju”

Datum objave: 25. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – “22 milijarde eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju narednih sedam godina predstavljaju veliku priliku za oporavak i gospodarski rast cijele zemlje, a posebno Slavonije. Rezultat je to dobro odrađenog posla i zalaganja predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na Europskom vijeću”. Glavna je to poruka HDZ-a tri slavonske županije unutar pete izborne jedinice- Brodsko posavske, Požeško slavonske i Vukovarsko srijemske- upućena s tiskovne konferencije održane u prostorijama Županijske stranačke organizacije Brodsko-posavske županije, na kojoj su se medijima obratili brodsko posavski župan Danijel Marušić, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić i Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda

HDZ-ovci tri slavonske županije unutar V izborne jedinice-Brodsko posavske, Požeško slavonske i Vukovarsko srijemske- održali su, u prostorijama Županijske organizacije HDZ-a Brodsko posavske županije tiskovnu konferenciju na kojoj su se osvrnuli na mogućnosti i kako su rekli “povijesnu priliku koju Slavoniji otvaraju” 22 milijarde eura koje su nam na raspolaganju kroz europski plan za gospodarski oporavak. ”

Predstavnicima medija tom su se prigodom obratili prvi čovjek Brodsko posavske županije, župan Danijel Marušić, gradonačelnica Pleternice, jednog od top 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava, Antonija Jozić, te kao predstavnik Vukovarsko srijemske županije, Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda, ističući, na prvom mjestu, trud, zalaganje i pregovarački uspjeh predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića na Europskom vijeću.

“Da bi bili u potpunosti svjesni uspjeha premijera i Vlade u pregovaranjima, kao i značaja i “težine” iznosa od 22 milijarde eura, moramo se sjetiti kako je početni plan iznosio tek nešto oko 10 milijardi, što znači kako smo očekivana sredstva udvostručili. Još bliže, riječ je o 166 milijardi kuna, što je iznos veći od cjelokupnog državnog proračuna, čime Republika Hrvatska, te prije svega Slavonija, dobivaju povijesnu priliku za razvoj i napredak kakav oduvijek zaslužuju”, istaknuo je Nikola Mažar.

Kako bi uspješno ispregovaran novi višegodišnji financijski okvir mogli iskoristiti na najbolji način, potrebni su projekti, na koje se, istaknuvši nekolicinu onih kapitalnih s područja Požeško slavonske županije, osvrnula Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternica u kojem se, u ovom trenutku, provode projekti ukupne vrijednosti veće od 400 milijuna kuna.

“Od 22 milijarde eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju, cilj nam je da što veći iznos stigne u tri slavonske županije, za što smo, sigurna sam, itekako sposobni, jer, već u ovom trenutku imamo niz kvalitetnih, dobro osmišljenih i pripremljenih projekata. Uz iznimno velik, dobro ispregovaran iznos, ključan uspjeh Vlade, posebno iz pozicije lokalne i regionalne samouprave koje će morati izdvajati manje sredstava, predstavlja i činjenica kako će razina sufinanciranja projekata ostati 85 posto, baš kao i nastavak projekta Slavonija, koji ide dalje i u narednom periodu, vodeći računa o ravnomjernom razvoju zemlje, te daljnjem jačanju prometne infrastrukture, poljoprivrede i gospodarstva. Kada je riječ o projektima Požeško slavonske županije “pogodnima” za dobivanje novca iz europskog plana za gospodarski oporavak, spomenut ću njih tek nekoliko, kapitalnih. Prije svega, tu je Akumulacija Kamenska vrijedna 800 milijuna kuna, iznimno važna projektna priča na nekoliko razina, jer riječ je o obrani od poplava, zaštiti okoliša, razvoju vodno komunalne infrastrukture, kao i gospodarstvu i turizmu. Valja, potom istaknuti i projekt izlaska na auto cestu A3, vitalan za grad Požegu i ukupnu prometnu infrastrukturu županije, jer riječ je i o projektu ključnom za daljnji gospodarski razvoj sredine, prije svega kroz jačanje drvne, metalne i prehrambene industrije. Treći jednako važan projekt svojevrsno je ispravljanje nepravde koju je ovom dijelu Hrvatske učinila vlada SDP-a, zaobilazeći gradove Lipik i Pakrac prilikom donošenja operativnih planova namijenjenih ratom razorenim gradovima. Zahvaljujući aktualnoj Vladi i dodijeljenim intervencijskim planovima, ubuduće će i spomenuti gradovi, baš poput Vukovara, Benkovca i Knina, izravno, sredstvima Europske unije, moći financirati projekte ključne za razvoj vlastitih sredina. Baš kao i Pleternica koja će, ponoseći se i nadalje s pravom, prestižnim mjestom među top 10 hrvatskih gradova po povlačenju novca, iskoristiti sve što nam Vlada i ministarstva stave na raspolaganje. “, rekla je, između ostaloga, prva žena grada Pleternica, gradonačelnica Jozić.

Podsjećajući na dosadašnje, u cijelosti završene ili projekte pri kraju, kao i na mogućnosti koje se s iznosom od 22 milijarde eura “otvaraju” ovom dijelu Slavonije, te prije svega Brodsko posavskoj županiji, osvrnuo se i njen čelni čovjek, župan Danijel Marušić. ” Uz obnovljen značajan broj osnovnih i srednjih škola, muzeja, bolnica, projekt Centra za gospodarenje otpadom, navodnjavanja u Orubici, niz je novih projekata kojima ćemo zasigurno moći privući osigurana europska sredstva. Tu je Istočna vezna cesta, pristupna cesta prema CGO Šagulje, Regionalni tehnološki inovacijski centar za strojarstvo-zajednička priča o suradnji i sinergiji znanstveno istraživačkog s gospodarskim sektorom, inovacijski inkubator za tehnološki usmjerene investicije, Centar za hitnu intenzivnu i interventnu medicinu s heliodromom u krugu slavonskobrodske bolnice, kao i 13 projekata vezanih uz lučko i područje rijeke Save ukupno teških 954 milijuna kuna, a ne smijemo zaboraviti ni Sveučilište koje smo dobili također zaslugom Vlade, za čije je potpuno prostorno i kadrovsko opremanje potrebno uložiti još oko 250 milijuna kuna. Uz dosadašnje iskustvo na pripremi i apliciranju projekata, uspješan i stručan tim, važno je istaknuti i kako u aktualnoj Vladi imamo partnera i kvalitetnog suradnika, spremnog pogurati nas i dati prave inpute kako bi svi zajedno bili što uspješniji u privlačenju novca.”, rekao je župan Marušić.

S ambicioznim planovima i nizom pripremljenih projekata, na dio iznosa od 22 milijarde eura, upoznao je državni tajnik Nikola Mažar, računaju i u Vukovarsko srijemskoj županiji, jer Slavonija, baš kao i ostatak zemlje, zaslužuje ravnomjeran razvoj. ” Želeći stvoriti sliku nove Slavonije, već sada imamo više od sto projekata spremnih na povlačenje sredstava koja su nam na raspolaganju. Uz kontinuirani support Vlade RH, nastavak porezne reforme, porast primanja, daljnja administrativna rasterećenja, vjerujem kako ćemo svi zajedno stvoriti uvjete za nove investicije, ostanak ljudi u ovim krajevima, ali i povratak, pa i nova doseljavanja.”, zaključio je Nikola Mažar.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn